Με ποσοστό 49,41% ο Σωκράτης Φάμελλος αναδείχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Ο έτερος διεκδικητής, Παύλος Πολάκης, που συγκέντρωσε το 43,51% των ψήφων, αποχώρησε από την εκλογική διαδικασία του β’ γύρου, για λόγους ενότητας του κόμματος, όπως δήλωσε.
Με την εκλογή Φάμελλου κλείνει, αναμφίβολα, ένας πολύμηνος κύκλος εσωστρέφειας που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε νέα διάσπαση και στην απώλεια του status της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό το μήνυμα ήθελε να εκπέμψει, εξάλλου, και ο νέος πρόεδρος της πρώην αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, εισερχόμενος στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο «μαζί που μας ενώνει». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει τους συνυποψηφίους του στην εκλογική διαδικασία, χωρίς όμως να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Παύλο Πολάκη παρά το γεγονός της αποχώρησης του δεύτερου από την κούρσα του β´ γύρου της προεδρικής διαδοχής, που διευκόλυνε την ομαλή μετάβαση του ιδίου στην προεδρία.
Πολάκης: Συγχαρητήρια στον Σωκράτη Φάμελλο -Το μισό κόμμα είναι μαζί μου, η ισχύς εν τη ενώσει
Ιδιαίτερη μνεία, όμως, επεφύλαξε για τον πρώην πρωθυπουργό και ιστορικό ηγέτη της παράταξης, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «είναι και μια ώρα ευθύνης για το κόμμα μας και για την παρακαταθήκη της κυβέρνησης της Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα».
Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί πως εγγυήθηκε ότι θα υπηρετήσει την ενότητα μεγαλώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στην κοινωνία, ενώ, τέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η επιστροφή στην υπερηφάνεια και στην ενότητα «θα δώσει αντίπαλο στον κ. Μητσοτάκη».
Κερδισμένος ο Πολάκης
Στον αντίποδα, παρά την ήττα του, ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης κατάφερε να παγιωθεί ως ένας δεύτερος ισχυρός πόλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν είναι τυχαίο το ότι από την πρώτη στιγμή μετά την αποδοχή της ήττας του δήλωσε «παρών» στην επόμενη ημέρα.
Μάλιστα, έκανε παράλληλα σαφές πως δεν απεμπολεί τις ιδέες του, με τον ίδιο να δηλώνει κατηγορηματικά πως θα συνεχίσει να παλεύει για το πρόγραμμα των 6 πυλώνων που παρουσίασε προεκλογικά.
Πυλώνες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή κατάργηση μνημονιακών νόμων και μέρους των νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και κρατικοποιήσεις πρώην δημοσίων εταιρειών. Με τις δηλώσεις του ο βουλευτής Χανίων εμφανίστηκε ως εγγυητής της ενότητας του κόμματος, επιδεικνύοντας μεγαλοθυμία, καθώς, όπως είπε, δεν θέλει να ταλαιπωρήσει τα μέλη του κόμματος σε δεύτερο γύρο εκλογών, αλλά παράλληλα έκανε σαφές πως την επόμενη ημέρα θα διεκδικεί για τον εαυτό του τον ρόλο του δεύτερου πόλου μέσα στο κόμμα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και τους δύο βουλευτές Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Καλλιόπη Βέττα, που τον στήριξαν, ενώ ακόμη ιδιαίτερο ρόλο στο επιτελείο του είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου, Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο του «Κινήματος Δημοκρατίας» Στέφανο Κασσελάκη, που, όπως είπε, «ξεστόμισε τη μεγαλύτερη πολιτική μπούρδα των τελευταίων 120 χρόνων», ότι δηλαδή το νέο κόμμα (Κίνημα Δημοκρατίας) θα είναι πιο αριστερό από την Αριστερά και πιο κεντρώο από το Κέντρο.
Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Τα δύσκολα ξεκινούν τώρα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, καθώς, εκτός από την ενισχυμένη παρουσία της τάσης Πολάκη μέσα στο κόμμα και την οργανωτική επανεκκίνηση του κομματικού μηχανισμού και της κοινοβουλευτικής ομάδας, που έχουν αποδεκατιστεί από τη μαζική φυγή μελών, στελεχών και βουλευτών, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει και τα οικονομικά προβλήματα του κόμματος.
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση της Κουμουνδούρου που προέκυψε από την απομείωση της εκλογικής επιχορήγησης που επέφερε η συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές, δεν δίνει στον νέο πρόεδρο την ευχέρεια ιδιαίτερων ελιγμών. Πολύ σύντομα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων στα κομματικά ΜΜΕ, αλλά και να εκπονήσει σχέδιο για τη βιωσιμότητά τους.
Όλα αυτά στον απόηχο της δημοσκοπικής κατάρρευσης του κόμματος, που, εξαιτίας της απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα έχει στη διάθεσή του λιγότερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να παραγάγει την απαραίτητη πολιτική δουλειά, έτσι ώστε να καταφέρει να καταστεί ξανά αντιπολιτευτικός πόλος, στόχος τον οποίο έθεσε ο ίδιος με τις δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών.
Γρίφος η Νέα Αριστερά και η στάση Τσίπρα
Εν τω μεταξύ, μένει να φανεί εάν η εκλογή Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή των πρώην συντρόφων της Νέας Αριστεράς στα «πάτρια» κομματικά εδάφη. Οι ίδιοι σε όλους τους τόνους το αποκλείουν και υπενθυμίζουν πως από χθες το κόμμα της Νέας Αριστεράς διαθέτει πολιτικά όργανα και δομή, με πρώτο γραμματέα τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
Τέλος, γρίφος παραμένει και η στάση του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα και η σχέση που θα επιλέξει να διατηρήσει με τη νέα ηγεσία του κόμματος.
Κερδήθηκε το στοίχημα της συμμετοχής
Παρά τη μικρή προσέλευση στις κάλπες σε απόλυτους αριθμούς, και συγκρινόμενη με τις εκλογικές αναμετρήσεις άλλων κομμάτων, στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη συμμετοχή των μελών τους στις εκλογές.
Εάν αναλογιστεί κανείς τον παρατεταμένο τοξικό κύκλο εσωστρέφειας στον οποίο είχε κατέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις οργανωτικές δυσκολίες, το αποτέλεσμα των 70.152 ψηφοφόρων γεμίζει αισιοδοξία τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Εξάλλου, όπως είχε γράψει λίγο πριν από τις εκλογές το iefimerida, έμπειρες κομματικές πηγές δήλωναν πως με βάση ασφαλείς εκτιμήσεις η ψηφοφορία θα ξεπερνούσε τους 70.000.
Από εδώ και πέρα, βέβαια, μένει να φανεί εάν αυτό θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Κατά τα άλλα, η εκλογική διαδικασία κύλησε ομαλά, με τους ανθρώπους της Κουμουνδούρου να δηλώνουν ικανοποιημένοι και για την εγγραφή 11.000 νέων μελών, καθώς και για την αυξημένη συμμετοχή σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, ενώ, όπως επεσήμαναν, στα εκλογικά κέντρα έδωσαν το «παρών» και πολλά στελέχη και μέλη του κόμματος που είχαν αποστασιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διακυβέρνηση του 2015.
Σε ενωτική γραμμή και οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι
Σε ενωτικό κλίμα, ενδεικτικό του νέου αφηγήματος της Κουμουνδούρου, κινήθηκαν και οι άλλοι δύο συνυποψήφιοι. Ο Νίκος Φαραντούρης, με ποσοστό 5,09%, συνεχάρη τον Σωκράτη Φάμελλο και δήλωσε πως θα είναι δίπλα του την επόμενη ημέρα, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Γκλέτσος συγκέντρωσε το 1,99% των ψήφων και κατά την άφιξή του στα γραφεία του κόμματος δήλωσε πως δεν είχε καμία προσωπική ατζέντα να γίνει αρχηγός και πως ήθελε να υπηρετήσει τη συμμετοχή και να μάθει ο κόσμος κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν γνωστά. «Δεν έκανα προεκλογικό αγώνα» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στη δήλωσή του το βράδυ της τηλεμαχίας που ξεσήκωσε το πανελλήνιο, τόνισε: «Ακόμη και με το λάθος με τις ανεμογεννητριών έμαθε ο κόσμος για το φιάσκο των ανεμογεννητριών του Μητσοτάκη».
Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του είχε ο νέος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος με τον προσφάτως αναδειχθέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη.