κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των κρατών-μελών της ΕΕ να υπήρξε διχονγωμία ως προς την πρόταση Σκρέκα για ταμείο αλληλεγγύης για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και την ισπανική για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια ή για πλαφόν στην τιμή χονδρικής ανά τεχνολογία, ωστόσο, σημειώθηκαν ενδιαφέρουσες ζυμώσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια για το powergame.gr, η Ελλάδα έχει προκαταρκτικές συζητήσεις με τη βουλγαρική πλευρά, που αναζητεί κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου, ώστε να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από αυτό το νέο εργοστάσιο με βάση 20ετές συμβόλαιο.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργού Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ. Για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο πρέπει, βέβαια, να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής εταιρείας προμήθειας ενέργειας με τη βουλγαρική πλευρά, αλλά και να αναβαθμιστεί περαιτέρω η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη έργο του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση σε 800 MW στην κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1.350 MW στην κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η Σόφια βρει τα απαραίτητα κεφάλαια, και συμφωνήσει με την Ελλάδα, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για τη λειτουργία του νέου πυρηνικού σταθμού.Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος, μιλώντας στο δίκτυο NOVA, συζητιέται η υπογραφή σύμβασης 20ετούς διάρκειας με την Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα, καθώς και συνεργασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
«Έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες συναδέλφους μας για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη χώρα μας, το οποίο θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα με μακροπρόθεσμο, 20ετές συμβόλαιο. Θα ενεργήσουμε εξαιρετικά γρήγορα, αφού υπάρχει αγοραστής» τόνισε ο Βασίλεφ, επισημαίνοντας πως ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται άριστα στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας αναφορά στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
«Συμμετέχουμε ήδη στο υγροποιημένο τερματικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους νότιους γείτονές μας και έχουμε την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή στο ίδιο το λιμάνι, ώστε να έχουμε εμπορική πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος», δήλωσε το νούμερο «2» της βουλγαρικής κυβέρνησης.