Τα σενάρια για το μέλλον του ρώσου προέδρου
Καθώς η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία συνεχίζεται και η Δύση κλιμακώνει τις κυρώσεις της εναντίον του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν εγείρεται το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Ρώσο πρόεδρο.Η Δύση -όπως φάνηκε και από το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν- δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει με επιείκια τον υπεύθυνο του πολέμου αυτού και το σενάριο απομάκρυνσής του από την ηγεσία της Ρωσίας συζητείται όλο και περισσότερο.Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για την ψυχική υγεία του Πούτιν μετά την απόφαση εισβολής στην Ουκρανία και αφού έδωσε εντολή να τεθούν σε ετοιμότητα τα πυρηνικά όπλα της χώρας.Αν ανατραπεί, αρκετοί άνθρωποι από τον στενό πυρήνα συνεργατών του θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία της Ρωσίας.
Ανάμεσα στους ικανούς διαδόχους κρίνονται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), ο επικεφαλής του ρωσικού στρατού, ο υπουργός Άμυνας που ηγείται της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ή και ο νυν πρωθυπουργός της χώρας.Η Daily Mail εξετάζει τις προσωπικότητες των πέντε πιο πιθανών διαδόχων του Ρώσου προέδρου.
Σεργκέι Σοϊγκού – Υπουργός ΆμυναςΟ Σεργκέι Σοϊγκού είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Ρωσία μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο υπουργός Άμυνας έχει καταγωγή από το Τσαντάν της ανατολικής Ρωσία και έχει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της εισβολής στην Ουκρανία.Ωστόσο, η κάμερα τον συνέλαβε να κάνει γκριμάτσες όταν ο Πούτιν διέταξε τον ίδιο και τον αρχηγό του στρατού Βαλερί Γερασίμοφ να θέσουν σε υψηλή ετοιμότητα τα πυρηνικά της χώρας. Ο Σοϊγκού ανέλαβε τον ρόλο του παρά το γεγονός ότι δεν είχε στρατιωτική εμπειρία το 2012 και ηγήθηκε της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.Σύμφωνα με αναφορές, ο Σοϊγκού θεωρείται ο σπουδαιότερος στρατιωτικός ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή του Γκεόργκι Ζούκοφ, του κύριου στρατιωτικού ηγέτη της σοβιετικής αντεπίθεσης κατά των Γερμανών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάληψη του Βερολίνου και την αυτοκτονία του Χίτλερ το 1945.Η διαδοχή του στην εξουσία θα ήταν περίπλοκη βέβαια λόγω της εμπλοκής στην εισβολή στην Ουκρανία, αν και λέγεται ότι είναι πιο ρεαλιστής από τον Πούτιν, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει απόσυρση των στρατευμάτων από τη χώρα με τρόπο που θα ξεπάγωνε τις σχέσεις με τη Δύση.
Νικολάι Πατρούσεφ – Γραμματέας του Συμβουλίου ΑσφαλείαςΟ Νικολάι Πατρούσεφ είναι ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB, δηλαδή της υπηρεσίας που διαδέχτηκε τη σοβιετική υπηρεσία κατασκοπείας, KGB.Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας λέγεται ότι συμμερίζεται τη συνωμοτική κοσμοθεωρία που έχει και ο Πούτιν, που ήταν επίσης επικεφαλής της FSB προτού εμπλακεί με την πολιτική.Όταν ο Πατρούσεφ ήταν επικεφαλής της FSB οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι είχε διατάξει πιθανότατα τη δηλητηρίαση του αντιφρονούντος πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο με πολώνιο σε βρετανικό έδαφος το 2006.Έχει καταγραφεί η πεποίθησή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα προτιμούσαν να μην υπάρχει καθόλου η Ρωσία».
Ο Γερασίμοφ είναι ο αρχηγός του ρωσικού στρατού από το 2012. Είναι ο εμπνευστής του «δόγματος Γερασίμοφ», το οποίο συνδυάζει οικονομικές, πολιτιστικές, πληροφοριακές και στρατιωτικές τακτικές για την επίτευξη στρατηγικών στόχων για τη Ρωσία.Αυτό περιλαμβάνει ρωσικές ενέργειες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως η παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και οι επιτυχημένες προσπάθειες της Ρωσίας να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014 αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA το 2018.Ο στρατηγός είναι άλλο ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην εισβολή στην Ουκρανία και θα πρέπει να απεμπλακεί προκειμένου να διαδεχθεί τον Πούτιν.
Ντμίτρι Μεντβέντεφ – Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας
Ο Νμτίτρι Μεντβέντεφ ήταν πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008-2012 και πλέον είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη δικηγόρος εξελέγη πρόεδρος με την υπόσχεση να κάνει τον Πούτιν πρωθυπουργό, κάτι που έκανε. Όταν ο Πούτιν επανήλθε στον προεδρικό θώκο το 2012, επέστρεψε τη χάρη χρίζοντας τον Μεντβέντεφ πρωθυπουργό, ρόλο που είχε για 8 χρόνια, προτού αυτός και η κυβέρνησή του παραιτηθούν για να ανοίξουν τον δρόμο στον Βλαντίμιρ Πούτιν να θεσπίσει τις συνταγματικές αλλαγές που του επιτρέπουν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2034.Αν και έχει εμπειρία με την προεδρία, δεν θεωρείται απειλή για τον Πούτιν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το γεγονός ότι ο Πούτιν τον εμπιστεύτηκε ως προσωρινό πρόεδρο, υποδηλώνει ότι ο Μεντβέντεφ δεν θεωρείται αρκετά ισχυρός για να αμφισβητήσει την ηγεσία του.
Mιχαήλ Μισούστιν – Πρωθυπουργός
Ο νυν πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν διορίστηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού και μετά την παραίτηση του Μενβέντεφ. Ο πρώην διευθυντής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας θα ήταν μια ικανοποιητική λύση για αρκετές ομάδες μέσα στο Κρεμλίνο αλλά και εντός της Ρωσίας. Ο γεννημένος στη Μόσχα πολιτικός ξεκίνησε μία επιτυχημένη εκστρατεία στη Ρωσία προκειμένου να αξιολογήσει τις συνθήκες διαβίωσης και να βοηθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη, προτού ο κορονοϊός γίνει η αιτία να διακόψει την περιοδεία του.