Τα αεροσκάφη Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Του Αλέξανδρου Θεοδοσίου

Η πρόσκτηση 24 αεροσκαφών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία με την πρόσφατη ένταξη των πρώτων έξη (6) αεροσκαφών στην 332 ΜΠΚ στην Τανάγρα πριν λίγες ημέρες, σηματοδοτεί την Αλλαγή των δεδομένων στην αεροπορική υπεροχή της Χώρας μας έναντι της Γείτονος όχι μόνον στον χώρο του Αιγαίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, εξοπλισμένο με όπλα που του επιτρέπουν να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές αναχαίτισης, αερομαχίες και αποστολές κρούσης.
Ο συνδυασμός πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards) του δίνουν ιδιαίτερη ευελιξία, ενώ μπορεί να διατηρεί τη σταθερότητά του κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται από μικρούς αεροδιαδρόμους μήκους 400 μέτρων (ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την χρήση αεροδιαδρόμων σε νησιά του Αιγαίου), καθώς και από αεροπλανοφόρα.
Τα Rafale έχουν ακτίνα ενεργείας τα 1.800 χιλιόμετρα και με προσθήκη δεξαμενών μπορεί να φτάσουν στα 2.500 χιλιόμετρα. Αυτό διαπιστώθηκε στα αεροσκάφη που ήρθαν από την Γαλλία και πέταξαν για περίπου 2,5 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό. Η μεγάλη αυτονομία πτήσης δίνει την δυνατότητα να ενοποιούν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας με αυτόν της Κύπρου και γενικότερα της Μεσογείου.
Στον οπλισμό του Αεροσκάφους περιλαμβάνονται τα κατευθυνόμενα βλήματα (πύραυλοι) Μeteor και Mica που αποτελούν φόβητρο για εχθρικά αεροσκάφη, τους πυραύλους Exocet εναντίον στόχων επιφανείας (πολεμικά πλοία) αλλά και τους στρατηγικούς πυραύλους Scalp για πλήγμα στρατηγικών στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις στην ενδοχώρα.
Το Rafale έχει δυνατότητα απεικόνισης ή ανίχνευσης στόχου στα 200 χλμ., με το πλεονέκτημα ότι δεν μπορεί να αποκαλυφθεί στο αντίπαλο αεροσκάφος βάσει του συστήματος παθητικής ενέργειας που του δίνει χαρακτηριστικά stealth αεροπλάνου. Σε απλή γλώσσα μπορεί να πλήξη αντίπαλο αεροσκάφος πολύ πριν εντοπισθεί (ποτέ οι δύο πιλότοι δεν θα δουν σε αερομαχία ο ένας τον άλλον από κοντινή απόσταση). Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, και το πανίσχυρο ραντάρ που διαθέτει (παθητικός εντοπισμός) επιτρέπουν να εντοπίσει στόχους σε ακτίνα 40 χλμ και να εγκλωβίσει τους 40 πιο επικίνδυνους από αυτούς. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Συγκρίνοντας τα Rafale με τα F-16, έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Υπερτερεί στην αερομαχία λόγω μεγάλης ευελιξίας (2 κινητήρες). Σε σχέση με το F-16 μπορεί να κάνει ανάλυση όλων των δεδομένων από τους αισθητήρες που διαθέτει και να ετοιμάσει τακτική για τον πιλότο (Είναι το αεροπλάνο που σκέφτεται). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα διασύνδεσης των Rafale με τα ηλεκτρονικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού και ακόμα περισσότερο, με τις υπό παραλαβή Φρεγάτες Belharra. Μπορεί να πλήξη με στρατηγικούς πυραύλους στόχους Ξηράς από πολύ μεγάλη απόσταση.
Η προσθήκη των αεροσκαφών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας ενδυναμώνει την θωράκιση της χώρας όσον αφορά την άμυνα, ικανοποιεί το αμυντικό δόγμα που είναι η αποτροπή, δίνει στρατηγικό βάθος επιτήρησης και στο τακτικό επιχειρησιακό περιβάλλον Αιγαίου – Νοτιοανατολικής Μεσογείου καλύπτει και την Κύπρο και δίνει ένα όπλο στα χέρια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση κάθε εχθρικής επιβουλής.