Τέλος οι δικαιολογίες – Οι πολίτες δεν δίνουν άλλοθι στους Δήμους για τις παραλείψεις. 

  Δεν χωρούν δικαιολογίες για τους δήμους στην διαχείριση των φυσικών φαινομένων, οι πολίτες δεν τις δέχονται πλέον με την συνήθη επιχειρηματολογία των τοπικών αρχόντων μετά από κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο ότι δεν έχουν κονδύλια ή τους λείπουν αρμοδιότητες.Στην καρδιά της κακοκαιρίας υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου υπάλληλοι Δήμων δεν ήρθαν να δουλέψουν, προφασιζόμενοι ότι είναι… γενική αργία, μιλά για την απουσία από πολλούς φορείς «πολεμικής κινητοποίησης», ενώ εξηγεί γιατί παρά τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, υπάρχουν τρόποι για ένα δήμαρχο να είναι ευέλικτος και να βρίσκει λύσεις.Αυτού του τύπου η συζήτηση έχει κουράσει και τους δημότες και εμάς τους ίδιους. Δεν χωρούν δικαιολογίες για τους δήμους στην διαχείριση των φυσικών φαινομένων. Δεν αποτελούν άλλοθι για τους δήμους οι όποιες στρεβλώσεις για κενά και παραλείψεις στην διαχείριση.Σίγουρα, οι παθογένειες της δημόσιας διοικήσεις και η γραφειοκρατία μας κάνουν συχνά να απηυδήσουμε, πράγματι τα χέρια των δημάρχων παραμένουν δεμένα σε πολλά θέματα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι ευέλικτοι και να βρίσκουνε λύσεις.Δεν είναι δύσκολο για παράδειγμα, προκειμένου ένας δήμος να απομακρύνει τα δέντρα που θα πέσουν λόγω μιας κακοκαιρίας, να αποφασίσει να νοικιάσει επιπλέον γερανούς, αν δεν φτάνουν οι δικοί του. Δεν κοστίζει πολύ και είναι μονόδρομος όταν κάποιος δεν σου διαθέτει αλάτι, να το βρεις και να το αγοράσεις.Άλλο παράδειγμα αφορά τα εκχιονιστικά και τις αλατιέρες, τα οποία ακόμη κι αν ένας Δήμος δεν διαθέτει, μπορεί και πρέπει να τα νοικιάσει. Αν και δεν έχουμε δικά μας εκχιονιστικά. Υπήρξαν περιπτώσεις Δήμων που νοίκιασαν μηχανήματα από την Β.Ελλάδα προκειμένου να καθαριστούν οι στενοί δρόμοι!Νοίκιασαν αλατιέρες και γερανούς και δεν είχαν προβλήματα.Ασφαλώς είναι άδικο να γίνονται συγκρίσεις στις διαφορες περιοχές με οριζόντιο τρόπο. Γιατί

κάθε πόλη έχει τις δικές της ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Ίσως και για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε Δήμους να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικές ταχύτητες. Η απόφαση για την κήρυξη αργίας στο Δημόσιο τις ημέρες της κακοκαιρίας εξαιρούσε τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για την διαχείριση του φαινομένου.

Υπήρξαν ωστόσο πράγματι αρκετές περιπτώσεις όπου υπάλληλοι σε Δήμους δεν ήρθαν να δουλέψουν, προφασιζόμενοι ότι είναι… γενική αργία.

Αδιανόητες συμπεριφορές, που δείχνουν απουσία αίσθησης καθήκοντος σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και που εξηγεί ίσως σε ένα βαθμό το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές ο καθαρισμός των δρόμων καθυστέρησε. Παγωμένοι δρόμοι την επομένη, συνεπακόλουθη αδυναμία να απομακρυνθούν και τα σταματημένα αυτοκίνητα, αδυναμία τελικά να καθαριστούν άμεσα οι κεντρικές αρτηρίες που θα επέτρεπαν μετά να ανοίξει και το εσωτερικό οδικό δίκτυο σε κάθε περιοχή.

Αν σε αυτή τη κατάσταση, προστεθεί και το γεγονός ότι τη Τρίτη ένας αριθμός υπαλλήλων δήλωνε σε «άδεια», ο καθένας μπορεί να κατανοήσει πρόσθετους λόγους για τους οποίους υπήρξαν λειτουργικά κενά σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν η δεύτερη μέρα του χιονιά έβρισκε παντού κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς,

σήμερα η συνολική αξιολόγηση των πολιτών για τη διαχείριση που έγινε θα ήταν πολύ διαφορετική.

Είναι αλήθεια ότι σε μια μείζονα κρίση, όπως αυτή, σε πολλές περιπτώσεις φορέων δεν υπήρξε πολεμική κινητοποίηση, όπως θα έπρεπε. Αν ακόμη και αν κάπου δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες αλλαγές και προσαρμογές, ήρθε η ώρα να γίνουν. Έντονα ή ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί και τόσα άλλα, όλοι μας τα ζούμε και οφείλουμε να γινόμαστε σοφότεροι έπειτα από κάθε τέτοιο φαινόμενο. Έχουμε πάρει με τον πιο άμεσο τρόπο τα μαθήματά μας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προσαρμοστούμε στις νέες ανάγκες.

liberal.gr