ΣΥΡΙΖΑ: Ηχούν «τα τύμπανα του πολέμου» για την εκλογή από τη βάση. 

Χαµηλές θερµοκρασίες µετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τη βάση του κόµµατος.
Η τάση των «53+» -οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης-, που σήµερα είναι ενταγµένη κάτω από την «Οµπρέλα», εµφανίζεται να πρωτοστατεί στην άποψη που λέει ότι η νέα εκλογική διαδικασία θα δηµιουργήσει ένα αρχηγικό κόµµα, ενώ τα στελέχη που θα εκλεγούν στην Κ.Ε. θα είναι τα πλέον γνωστά και προβεβληµένα και όχι αυτά τα οποία κάνουν καθηµερινή συστηµατική δουλειά στο κόµµα. Στην «Οµπρέλα» συµµετέχει, εκτός από τους «53+», το Αριστερό ∆ίκτυο του ∆ηµήτρη Βίτσα και του Κώστα Πουλάκη, αλλά και οι Δηµήτρης Παπαδηµούλης, Ανδρέας Ξανθός και η Ράνια Σβίγκου.
Θα συνεδριάσουνΤις επόµενες ηµέρες τα στελέχη αυτά αναµένεται να συνεδριάσουν διαδικτυακά προκειµένου να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση που έγινε, ωστόσο, την περασµένη ∆ευτέρα τα στελέχη της «Οµπρέλας» εµφανίστηκαν τριχοτοµηµένα. Οι «53+» εµφανίζονται να µη συζητούν καθόλου την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ο ∆ηµ. Βίτσας είναι υπέρ της εκλογής του προέδρου από τη βάση, αλλά όχι και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ο Κώστας Πουλάκης, ο Κώστας Γαβρόγλου και ο Κώστας Κάβουρας, συντονιστής ∆υτικής Αττικής, λένε «ναι» σε όλα στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.
Απάντηση σε ΦίληΤα τύµπανα του πολέµου ηχούν, πάντως, ήδη δυνατά στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού την εβδοµάδα που µας πέρασε ο Παύλος Πολάκης ανέλαβε να απαντήσει στον Νίκο Φίλη -µε το γνωστό του ύφος- για τα όσα έγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας σχετικά µε το γιατί διαφωνεί µε την πρόταση Τσίπρα, καθώς, όπως έγραψε και είπε, «δεν θέλουµε παράταξη σταρ σίστεµ». «Το πρόβληµά σου, Νίκο Φίλη, δεν είναι αν τα µέλη του κόµµατος “ψηφίσουν αγνώστους”, αλλά ποιους από τους γνωστούς του σταρ σίστεµ δεν θα ψηφίσουν. Γιατί θα µπουν όλοι στο πραγµατικό τους µπόι…», απάντησε στον βουλευτή της Α’ Αθήνας ο Παύλος Πολάκης, εξοργίζοντας ακόµα και στελέχη από την προεδρική πτέρυγα, τα οποία παραδέχονται ότι ο βουλευτής Χανίων το µόνο που κάνει είναι να πυροδοτεί το κλίµα αντιπαράθεσης.
Μεγάλο ερώτηµα για πολλούς είναι ο αριθµός των µελών που τελικά θα κληθούν να ψηφίσουν στις εσωκοµµατικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουµουνδούρου σηµειώνουν ότι η βάση είναι τα 60.000 µέλη τα οποία είναι εγγεγραµµένα ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, όσοι γραφτούν το επόµενο χρονικό διάστηµα, µέχρι δηλαδή να στηθούν οι κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό αναµένεται να υπάρξει καµπάνια του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που θα καλεί τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν µέλη προκειµένου να παίρνουν µέρος σε όλες τις αποφάσεις του κόµµατος, δεδοµένου ότι θα είναι κυρίαρχη η διαδικασία των «δηµοψηφισµάτων».
Αχίλλειος πτέρναΗ εσωκοµµατική αντιπολίτευση -δηλαδή οι «53+»- εκτιµούν, ωστόσο, ότι αυτό θα αποτελέσει και την «αχίλλειο πτέρνα» του Αλέξη Τσίπρα, καθώς στη Ν.∆. ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκλεγεί µε έναν µεγάλο αριθµό ψήφων, ενώ προσφάτως ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε περισσότερες από 200.000 ψήφους. Οι συνεργάτες του προέδρου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επιµένουν, ωστόσο, ότι η διαδικασία που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που ακολούθησε το ΚΙΝ.ΑΛ., που είχε καλέσει τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να πάνε να ψηφίσουν πληρώνοντας µόνο µια µικρή συνδροµή.
«Δεν θέλουμε αυτό»«Είµαστε το δεύτερο µεγάλο κόµµα της χώρας», λένε στελέχη της προεδρικής πτέρυγας, «µας ψήφισαν δύο εκατοµµύρια πολίτες. Εάν θέλαµε, θα µπορούσαµε κι εµείς να κινητοποιήσουµε 500.000 κόσµο. Όμως, δεν θέλουµε αυτό. Θέλουµε όσοι έρθουν να πάρουν µέρος σε αυτήν τη διαδικασία να έχουν κάνει µια συνειδητή επιλογή. Να µείνουν, δηλαδή, στο κόµµα και να παίρνουν µέρος σε όλες τις διαδικασίες».
Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ψήφιση του προέδρου και της Κεντρική Επιτροπή από τη βάση του κόµµατος αναµένεται να τεθεί προς ψήφιση στο συνέδριο και, εφόσον υπερψηφιστεί, θα στηθούν οι κάλπες. Το χρονοδιάγραµµα λέει ότι στα µέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, καθώς θα στηθούν δύο κάλπες, µία για την εκλογή προέδρου και µία για την Κ.Ε.
«Θα αντιπαρατεθούμε»«Μέχρι τότε έχουµε αποφασίσει να αντιπαρατεθούµε σθεναρά», λένε στελέχη των «53+», «πρόθεσή µας είναι να οργανωθούµε ώστε στο συνέδριο να καταφέρουµε να µην περάσει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα». Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι, µε βάση τα αποτελέσµατα των νοµαρχιακών εκλογών, ελέγχουν το 40% των στελεχών που θα πάρουν µέρος στο συνέδριο. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί µια προσωπική γοητεία στα µέλη του κόµµατος και γι’ αυτό πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να µεταπείσουν τους συνέδρους. Τα στελέχη της τάσης των «53+» δεν κρύβουν, άλλωστε, την οργή τους για τον χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει αυτή την κίνηση, καθώς, όπως εξηγούν, µέχρι πριν από λίγο καιρό διαβεβαίωνε τους πάντες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τα άλλα κόµµατα, ώστε να εκλέξει τον αρχηγό του από τη βάση.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Ιανουαρίου 2022.