Μηδενική ανοχή στην κυνικότητα»: Οι συμβολισμοί της αποπομπής Λιβανού και της διαγραφής Δούκα. Τι δείχνει η ακαριαία αντίδραση του πρωθυπουργού


Πρωτοβουλία με πολλαπλούς συμβολισμούς ήταν η ακαριαία κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποπέμψει χωρίς δεύτερη σκέψη από την κυβέρνησή του τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και να ανάψει το πράσινο φως για την άμεση διαγραφή από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του νυν δημάρχου Σπάρτης και πρώην υφυπουργού Πέτρου Δούκα.

Παρά το γεγονός ότι ο επίμαχος «κυνικός» διάλογος ανάμεσα στον κ. Δούκα και τον κ. Λιβανό για την «εποποιία» της… εξαγοράς των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2007 έγινε πριν από ημέρες, όταν γνωστοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η ύπαρξη του του σχετικού βίντεο και ενημερώθηκε ο κ. Μητσοτάκης άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι εξελίξεις έτρεξαν με σχεδόν αστραπιαία ταχύτητα, καθώς, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ήταν εκνευρισμένος και πήρε τις αποφάσεις του χωρίς να περιμένει ούτε να «παίξει» το θέμα στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης ούτε να εκδηλωθεί κάποια αιτίαση από την αντιπολίτευση, καθώς τα όσα ειπώθηκαν στη Σπάρτη ξύπνησαν μνήμες που έχουν άμεση σχέση με την ουσιαστική χρεωκοπία του 2009 και τη δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια που βίωσε εν συνεχεία η χώρα.Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και μίλησε ο ίδιος τηλεφωνικά με τον κ. Λιβανό, ο οποίος βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους στις στο Στρασβούργο για τη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε.. Αφού άκουσε τις εξηγήσεις του υπουργού του, σύμφωνα με τις οποίες η αντίδραση την οποία είχε στα λεγόμενα του πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή δεν αποτελούσε συνηγορία, του διαμήνυσε ότι δεν τις θεωρεί επαρκείς, καθιστώντας του σαφές ότι δεν μπορούσε να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον υπουργό του ότι η αντίδρασή του θα έπρεπε να ήταν διαφορετική στα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός όπως οι φονικές πυρκαγιές του 2007. «Τέτοιες κυνικές συμπεριφορές είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Και, υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση παρόλο που ο αποπεμφθείς υπουργός είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού».Στη δήλωση παραίτησής του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του κ. Δούκα. «Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα», ανέφερε.

Έκανε λόγο για «εμφανώς ειρωνική διάθεση» εκ μέρους του «απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του», αλλά συμπλήρωσε ότι παραιτείται από την κυβέρνηση «προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης».

Μετά τον κ. Λιβανό, τα επίχειρα της συμπεριφοράς του «πλήρωσε» και ο κ. Δούκας, καθώς ανακοινώθηκε η διαγραφή του από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κυβερνώντος κόμματος. «Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης». προστέθηκε.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η κυβερνητική αντίδραση δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι η χώρα έχει ουσιαστικά εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η οποία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Και, ως εκ τούτου, η κυβερνητική ηγεσία δεν επιθυμεί να βρίσκεται κάθε λίγο και λιγάκι σε δύσκολη θέση δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα.

Με άλλα λόγια η ακαριαία αντίδραση του πρωθυπουργού ήρθε, όπως λένε συνεργάτες του, «προς γνώση και συμμόρφωση» όλων των στελεχών της κυβερνητικής παράταξης που πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην προκαλούν τους πολίτες στη μακρά προεκλογική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει.

Πέραν αυτού, δεν λείπουν κι εκείνοι που σχετίζουν την αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την προσπάθεια δυνάμεων της αντιπολίτευσης να πυροδοτήσουν αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά τις πρόσφατες αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν με το χιονιά που έπληξε την Αττική.

Κυβερνητικές πηγές πάντως, δήλωναν πως «αν η κίνηση του πρωθυπουργού αιφνιδίασε, ήταν διότι ανάλογη συμπεριφορά δεν έδειξε ποτέ η προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο κ.Τσίπρας και τότε αλλά ακόμη και σήμερα δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για τις ακραίες συμπεριφορές στελεχών του».