Αρθρο Για τις Φρεγάτες Belharra.Του Αλέξανδρου Θεοδοσίου

Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στην θάλασσα
Οι Φρεγάτες Belharra στον Ελληνικό Στόλο
Περνάμε τώρα στις Φρεγάτες FDI HN τύπου Belharra. Η Ελλάδα συμφώνησε με την Γαλλία για την απόκτηση τριών (3) φρεγατών Belharra, οι οποίες θα αναβαθμίσουν το ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς για πρώτη φορά θα διαθέτει πολεμικά πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και όχι μόνο.
Οι φρεγάτες Belharra ανήκουν στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες. Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό με τις φρεγάτες Belharra αποκτά τη δυνατότητα προστασίας απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.
Οι φρεγάτες Belharra διαθέτουν και υψηλές ανθυποβρυχιακές ικανότητες αφενός μεν με Sonar ενσωματωμένο στην γάστρα (τρόπιδα) του πλοίου, αφετέρου δε με το ρυμουλκούμενο μεταβλητού βάθους sonar (CAPTAS-4). Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν μέσα στο 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.
Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τα πλέον εξελιγμένα «ψηφιακά» Κατευθυνόμενα Βλήματα, Exocet MM40 Block 3C, με ικανότητα πλήγματος σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο εξαιρετικό Γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS το οποίο ευρίσκεται σε προστατευόμενη θέση μέσα στο πλοίο και λειτουργεί ακόμα και αν η γέφυρα του πλοίου έχει καταστραφεί.
Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και καταδρομείς με τα ελαφρά ταχύπλοά τους
Μετά την παράθεση των χαρακτηριστικών των νέων μονάδων που εξοπλίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας διαπιστώνεται συνοπτικά ότι τα αεροσκάφη Rafale και οι Φρεγάτες Belahrra πραγματικά αλλάζουν τα δεδομένα στην Εθνική Άμυνα προσδίδοντας στη χώρα μοναδική συμβατική αποτρεπτική ικανότητα.
Οι αισθητήρες ανίχνευσης εχθρικών στόχων και τα οπλικά συστήματα των Αεροσκαφών και των Φρεγατών και κυρίως η δικτυοκεντρικη διασύνδεση των συστημάτων πλοίων και αεροσκαφών, αποτελούν πλέον ένα “μακρύτερο χέρι” που θα εμπλέκει τα εχθρικά αεροσκάφη και στόχους επιφανείας από μεγαλύτερες αποστάσεις συγκρινόμενα με τα υφιστάμενα αντίστοιχα συστήματα, εξασφαλίζοντας έτσι για τις ημέτερες μονάδες μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλείας, δεν θα υπάρχει άμεση επαφή με τις εχθρικές μονάδες, αλλά και επιτυχίας στην εξουδετέρωση των στόχων καθόσον η τεχνολογία των νέων οπλικών συστημάτων επιτρέπει υψηλά ποσοστά ακριβείας στην εξουδετέρωση των στόχων.
Μετά από την παράθεση στοιχείων για τα αεροσκάφη Rafale και τις Φρεγάτες Belharra, εκτιμάται ότι αυτά θα αποτελέσουν Πολλαπλασιαστή Ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό και ενισχύουν την δυνατότητα αποτροπής έναντι της Γείτονος χώρας αλλά και κάθε άλλου που επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία.

                Αντιναύαρχος (ε.α.)