Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο των τριών κοριτσιών μέσα σε μόλις 3 χρόνια στην ίδια οικογένεια.Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα πραγματοποιήθηκε από την Focus Bari σε δείγμα 1000 ατόμων σε όλη την Ελλάδα σχετικά με την τηλεργασία, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η εταιρεία έχει παρακολουθήσει από την αρχή την στάση της κοινής γνώμης σε σχέση με την τηλεργασία και έχει φανεί ότι είναι ευμετάβλητη.

«Στην αρχή η τηλεργασία ήταν κάτι πολύ απότομο, περίεργο, αναγκαστικό. Στη συνέχεια έγινε μια κανονικότητα, δημιουργήσαμε ένα καινούριο πρόγραμμα ημερήσιο και τώρα που είναι δύο χρόνια πια, σκεφτήκαμε να δούμε ποια είναι η χρυσή τομή, τι θέλουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την τηλεργασία» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Παρόμοια έρευνα είχε προηγηθεί σε εργοδότες για το ίδιο ζήτημα, από όπου είχαν προκύψει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, 2 στους 5 εργαζόμενους τα τελευταία 2 χρόνια είτε έχουν εργαστεί με τηλεργασία κατά τη διάρκεια των lockdown για κάποιες μέρες ή συνεχίζουν και εργάζονται ακόμα και σήμερα.

Πιο πολύ είναι οι νεότερες ηλικίες που είναι πιο κοντά με την τεχνολογία, είναι λίγο περισσότερες γυναίκες και σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Αττική, ενώ η τηλεργασία μπορεί να λειτουργήσει σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που σχετίζονται περισσότερο με την δουλειά του γραφείου.

«Στην Αττική έχουμε περισσότερες υπηρεσίες και κέντρα λήψης αποφάσεων, διοικητικά και λοιπά, οπότε γίνεται πιο εύκολο να δουλέψεις από απόσταση. Ορισμένοι επαγγελματίες, όπως οι προγραμματιστές για παράδειγμα, προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι, γιατί οργανώνουν τον χρόνο τους» ανέφερε η κ. Κούρτογλου.

Συνολικά, 7 στους 10 Έλληνες τοποθετούνται μάλλον ή απολύτως υπέρ της τηλεργασίας, αλλά με προϋποθέσεις. Υπέρ της τηλεργασίας τοποθετούνται οι ηλικίες 25-34, οι millenials, γιατί δεν είναι μόνο η επιθυμία της τηλεργασίας αλλά και η δυνατότητα της αυτονομίας που ενδιαφέρει αυτό το κοινό και της δυνατότητας να δουλέψουν από οπουδήποτε, να είναι πιο ευέλικτοι, όπου και όποια ώρα θέλουν εφόσον έχουν προθεσμίες εκτέλεσης της εργασίας τους.

Αυτοί που ήδη εργάζονται με τηλεργασία επίσης είναι πιο θετικοί, γιατί έχουν δει κάποια πλεονεκτήματα. «Η γενική κοινή γνώμη δείχνει ότι ένα 28% θεωρεί ότι ναι, να έχουμε τηλεργασία, είναι αμοιβαία ωφέλιμη για εργαζόμενους και επιχειρήσεις εφόσον το επιτρέπει το αντικείμενο της δουλειάς και ένα 42% λέει ότι είναι μια λύση που όμως πρέπει να συναποφασίζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη.

«Υπάρχουν επιλογές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής του καθενός. Δηλαδή αν έχουμε μια μητέρα με δυο παιδιά δημοτικού, είναι πιο δύσκολο να δουλέψει από το σπίτι σε σχέση με έναν άνθρωπο που μένει μόνος του ή με ένα ζευγάρι ενηλίκων. Επίσης, ούτε όλα τα σπίτια είχαν την υποδομή να έχουν έναν απομονωμένο χώρο για γραφείο», πρόσθεσε η κ. Κούρτογλου.

Στα πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο είναι η αποφυγή μετακινήσεων, η οικονομία που συνεπάγεται, καλύτερη οργάνωση του χρόνου, περισσότερος χρόνος με την οικογένεια. Ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι υπάρχει έλλειψη ξεκάθαρου ορίου, με αποτέλεσμα ορισμένοι εργαζόμενοι να τελειώνουν αργότερα την δουλειά τους.

Από την πλευρά των εργοδοτών και επιχειρηματιών, στα πλεονεκτήματα είναι τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη.

Το κυριότερο, όμως, μειονέκτημα και για τις δύο πλευρές είναι το ανθρώπινο κομμάτι, η επαφή με τους συναδέλφους, η κάλυψη της ανάγκης για κοινωνικοποίηση, που για τις επιχειρήσεις ισοδυναμεί με την δυσκολία να χτιστεί ένα εσωτερικό κλίμα που είναι απαραίτητο για να περνάει κάποιος καλά στην δουλειά του.

«Γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για τις καινούργιες προσλήψεις. Αν κάποιοι είναι συνάδελφοι για 15 χρόνια και έπεσε το lockdown, δεν δυσκολεύονται να κρατήσουν την σχέση τους, αλλά με τους καινούριους ανθρώπους δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια συναδελφική σχέση όπως γίνεται με την φυσική παρουσία. Σίγουρα πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει μειωμένη αποδοτικότητα των εργαζομένων, ίσως είναι και καλύτερη», υπογράμμισε η ιδρύτρια της Focus Bari.