Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και οι επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να κριθούν στο πεδίο της οικονομίας

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και οι επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να κριθούν στο πεδίο της οικονομίας, προς δόξαν της παλαιάς φράσης που είχε ειπωθεί στον προεκλογικό αγώνα Μπους-Κλίντον (1992): «It’s the economy, stupid».

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πολώνουν το κλίμα, συγκρούονται καθημερινά και παρουσιάζουν ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό μείγμα πολιτικής ενώπιον των πολιτών, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη ενόψει των εκλογών που έρχονται και που πολύ πιθανό να είναι αλλεπάλληλες. Σε αυτή την επιχείρηση βοηθά και η συγκυρία, καθώς φαίνεται ότι η ακρίβεια και η κυβερνητική αδυναμία να την ελέγξει αποτελεί, μετά την πανδημία, την κορωνίδα της αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων.

Μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν με ιδιαίτερη οξύτητα τα ξίφη τους για διάφορα θέματα που αφορούν στην οικονομία, όπως το ενεργειακό κόστος, η τύχη της ΛΑΡΚΟ, η εκταμίευση δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι επενδύσεις στον ΟΛΠ, ακόμα και η διαχείριση κονδυλίων για το πρόγραμμα ESTIA II που αφορά σε πρόσφυγες.

Η κόντρα μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ
Πιο πρόσφατο επεισόδιο ήταν η σύγκρουση για τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, στην οποία το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σας ανησυχεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος; Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ. Επηρεάζουν και πόσο οι πληθωριστικές τάσεις; Συμφωνείτε με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα;».Η κυρία Λαγκάρντ, όπως μεταδόθηκε, απάντησε, μεταξύ άλλων: «Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημοσιεύσει ένα κατάλογο με τα πιθανά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Από δημοσιονομική άποψη πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα σε συγκεκριμένους πολίτες…».

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε δήλωσή του on camera, υπογράμμισε ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση» και συμπληρώνει ότι «στην Ελλάδα, οι αυξήσεις στη βενζίνη, το πετρέλαιο και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη… Το μόνο που μένει πλέον στον πρωθυπουργό είναι να υπερψηφίσει την τροπολογία που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πράγματι χθες το μεσημέρι η αξιωματική αντιπολίτευση επανακατέθεσε την τροπολογία για μείωση του συγκεκριμένου φόρου.

Λίγο αργότερα η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να απαντήσει πως οι δηλώσεις Ηλιόπουλου συνιστούν fake news και πρόσθεσε την πλήρη δήλωση Λαγκάρντ που, όπως υποστηρίζει το κόμμα της συμπολίτευσης, διαψεύδει τη δήλωση Ηλιόπουλου: «Για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του παραθέτουμε την ακριβή απάντηση της κυρίας Λαγκάρντ, η οποία είναι η εξής: Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τη θεραπεία που προσφέρουν οι κυβερνήσεις από δημοσιονομική άποψη προκειμένου να ανακουφίσουν τις δυσκολίες που υφίστανται οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας στην περίπτωση υψηλών τιμών ενέργειας. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει θέση, έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, κατά την άποψή μας, από δημοσιονομική σκοπιά θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και να εφαρμόζονται για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσχέρεια σε αυτά τα νοικοκυριά, που επωμίζονται το κύριο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές Αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού Φ.Π.Α. δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις Λαγκάρντ βρίσκονται στον αντίποδα των ισχυρισμών του κ. Ηλιόπουλου και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.