Μόνιμα στην Ελλάδα το θραύσμα «Fagan» του Παρθενώνα.

Αρχικά το θραύσμα ήταν να επιστρέψει για ένα διάστημα οκτώ ετώνΣτην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται ξανά το περίφημο θραύσμα «Fagan», με την επιστροφή του να δρομολογείται ως μόνιμη.

Αρχικά, το θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείου «Antonino Salinas» του Παλέρμο ήταν να επιστρέψει για ένα διάστημα οκτώ ετών. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η τοποθέτησή του στο Μουσείο Ακρόπολης να είναι μόνιμη. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με τον Ιταλό ομόλογό της, Ντάριο Φρανστεσκίνι (Dario Franceschini), στη Ρώμη.

Η κυρία Μενδώνη συναντήθηκε σήμερα (11/2) το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα με τον κύριο Φρανστεσκίνι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζήτησαν για την οριστική επιστροφή του θραύσματος «Fagan» στην Αθήνα.

Ο υπουργός Φρανστεσκίνι γνωστοποίησε την ισχυρή βούληση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει μια ταχεία διαδικασία για την αποδέσμευση και τη συνακόλουθη οριστική επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος «Fagan» του Παρθενώνα, που εκτέθηκε επί μακρόν και νομίμως στο Μουσείο «Antonino Salinas» στο Παλέρμο και από τον Ιανουάριο ευρίσκεται σε προσωρινή κατάθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Η απόδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση της διαθεσμικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας της Σικελίας και θα οριστικοποιηθεί στην Επιτροπή για την επανάκτηση και την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχει συσταθεί στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Φρανστσεκίνι υπογράμμισε τη σημασία αυτής της χειρονομίας που επιβεβαιώνει την εξαιρετικές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας και τη συναντίληψη απόψεων σχετικά με τη διεθνή προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. φωτο. Συνάντηση της #ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη με τον 🇮🇹 Ministero della Cultura Dario Franceschini στη #Ρώμη

Ο Υπουργός #Franceschini γνωστοποίησε την ισχυρή βούληση του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξει μια ταχεία διαδικασία για την αποδέσμευση και τη συνακόλουθη οριστική επιστροφή στην #Ελλάδα του θραύσματος «#Fagan» του Παρθενώνα.