Λαβρόφ: “Υστερία της Δύσης τα περί «εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία”

Τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν κανονικά στις μόνιμες βάσεις τους, σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, ανεξάρτητα από την υστερία της Δύσης για την υποτιθέμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Πολωνίας στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιεφ Ράου.

Όσον αφορά στις ασκήσεις, που κάνει η Ρωσία, το υπογραμμίζω ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά, ότι στο έδαφος μας, σύμφωνα με τα δικά μας σχέδια, αρχίζουν, πραγματοποιούνται και ολοκληρώνονται, όπως είχαν σχεδιασθεί», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «αυτό γίνεται, ανεξάρτητα από το ποιος και πώς σκέφτεται, ποιος και πώς γίνεται υστερικός στο ζήτημα αυτό, ποιος ξεδιπλώνει μια πραγματική πληροφοριακή τρομοκρατία, δεν φοβάμαι αυτή τη λέξη. Το καραβάνι προχωράει».

Αυτό ισχύει για όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις είτε αυτές πραγματοποιούνται στο δυτικό τμήμα της χώρας, είτε στην (ρωσική) Άπω Ανατολή, είτε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας -Λευκορωσίας, είπε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως «παρανοϊκές» τις εικασίες της Δύσης για τις κοινές ρωσο-λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ασκήσεις παρατείνονται για να επιτεθεί η Ρωσία από βορρά στην Ουκρανία και να καταλάβει το Κίεβο.

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την λύπη του για το ότι αυτά τα παρανοϊκά σενάρια δημοσιεύθηκαν επανειλημμένα και μάλιστα, όπως είπε, σε σοβαρά μέσα ενημέρωσης, δηλώνοντας ότι η Ρωσία απορρίπτει τις απόπειρες δυτικών συναδέλφων να ερμηνεύουν την αρχή του ΟΑΣΕ για την αδιαίρετη ασφάλεια με τον δικό τους τρόπο. «Πρέπει σ’ αυτήν την υπεροψία να μπει τέλος και να τελειώνουμε και με την ρωσοφοβία», δήλωσε ο Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι «στο έδαφός μας θα κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο για την ασφάλειά μας».

Το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σήμερα, 15 Φεβρουαρίου. Σε άρθρο του Politico, υπήρχε η αναφορά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ηγέτες συμμαχικών χωρών την Παρασκευή ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου. Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης δικές του πηγές.Νωρίτερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει στοιχεία για το αν η Ρωσία έχει λάβει οριστική απόφαση να «εισβάλει» στην Ουκρανία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου. Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε στις 15 Φεβρουαρίου ότι μια τέτοια εισβολή είναι «πολύ πιθανή.

aftodioikisi