“Θερμό” επεισόδιο Δένδια με τον Πρέσβη της Τουρκίας στο Όσλο

Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει απειλή casus belli»

«Θερμό επεισόδιο» είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δίνει αποστομωτική απάντηση στις προκλήσεις του Τούρκου διπλωμάτη.Ο Νίκος Δένδιας άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Η ένταση που προκλήθηκε θύμισε πολύ την κόντρα on air Δένδια-Τσαβούσογλου τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο ούτε αυτή τη φορά η πλευρά της Τουρκίας κατάφερε να πάρει την ρεβάνς, αφού για δεύτερη φορά έλαβε… αποστομωτική απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων όπου γινόταν ανοικτή συζήτηση με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Το «επεισόδιο» προκλήθηκε όταν ο Νίκος Δένδιας είχε ομιλία και μόλις ολοκλήρωσε θα δεχόταν ερωτήσεις από το κοινό.Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, ο Τούρκος πρέσβης στη Νορβηγία, καταπατώντας κάθε διπλωματικό πρωτόκολλο, πήρε τον λόγο και απευθύνθηκε επί ένα δεκάλεπτο με τρόπο ανοίκειο για διπλωμάτη απέναντι σε υπουργό Εξωτερικών, αραδιάζοντας κάθε προκλητική άποψη της Άγκυρας σε σχέση με το casus belli, το τουρκολυβικό μνημόνιο και το Αιγαίο.

Ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας, εγκάλεσε τη γείτονα ότι ασκεί εξωτερική πολιτική όπως την εποχή του Σουλτάνου του Μεγαλοπρεπούς, γι’ αυτό και τα διμερή προβλήματα παραμένουν άλυτα, ενώ επισήμανε ότι καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν απειλεί με πόλεμο.