Εκλογές: Τρεις περιφέρειες χάνουν από μία έδρα -Αστάθμητος παράγοντας η απογραφή

Εκλογές: Από μία έδρα λιγότερη θα έχουν τρεις περιφέρειες της χώρας λόγω ισάριθμης αύξησης των εδρών Επικρατείας για τους Έλληνες του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, πρόκειται για τις:

-Α΄ Αθήνας

-Νότιο Τομέα Αθηνών

και-Αχαΐας,

που εμφανίζουν τα μικρότερα υπόλοιπα από τις άλλες περιφέρειες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ετοιμάζει σχετικό προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για να γίνουν αυτές οι αλλαγές, ωστόσο ακόμη δεν προχωρά τη διαδικασία.

Η απογραφή

Κι αυτό γιατί, οι ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναφέρουν ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης που συναντήθηκε το περασμένο Σάββατο με τον πρωθυπουργό, αναμένει τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν από την εν εξελίξει απογραφή, προκειμένου να τις ενσωματώσει στο ΠΔ. Δεν αποκλείεται, δε, τα αποτελέσματα της απογραφής να εξουδετερώνουν κάποια από τις αλλαγές στις συγκεκριμένες τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση ενσωμάτωσης των αλλαγών που θα επιφέρει η απογραφή του 2021 (σ.σ. έχει πάρει παράταση έως τις 21/2), εφόσον οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν ένα έτος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από την ΕΛΣΤΑΤ. Αν οι εκλογές διεξαχθούν (σ.σ. το πιθανότερο) εντός του έτους από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τότε η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει οι έδρες να κατανεμηθούν είτε με την απογραφή του 2011 είτε με αυτή του 2021.