Εύβοια Film Project: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιστά την Εύβοια Παγκόσμιο πόλο για το Green cinema

Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο ανασυγκρότησης και αποκατάστασης της Εύβοιας, έχει συμπεριληφθεί η δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT.Το ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες» στο ειδικό πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου που είναι σε εξέλιξη στο νησί, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.Το ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθιστά την Εύβοια κέντρο του Green Cinema εγκαινιάζοντας την «πράσινη» δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό πρόγραμμα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό και έχει ως στόχο να αναγεννήσει πολιτισμικά την Εύβοια μέσα από τη δημιουργία ενός Κινηματογραφικού Πόλου Διεθνούς Ενδιαφέροντος για την Ανταλλαγή Ιδεών και Αγοράς Ταινιών με επίκεντρο το Περιβάλλον, την Κλιματική κρίση και τις καταστροφικές συνέπειές της. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει την Εύβοια σε Παγκόσμιο Κέντρο για το «Πράσινο Σινεμά» προσφέροντας τη δυνατότητα σε δημιουργούς και παραγωγούς από όλον τον κόσμο να παρουσιάσουν σε αυτό για πρώτη φορά τα κινηματογραφικά τους σχέδια.Το ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT ανοίγει έναν τρίτο κύκλο αναπτυξιακών δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά τις διεθνώς επιτυχημένες Αγορές του: την Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Νοέμβριος) και την Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (Μάρτιος). Ο κύκλος εργασιών τους περιλαμβάνει παρουσίαση ταινιών και σχεδίων σε εξέλιξη, masterclasses, εργαστήρια, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και διασύνδεση σκηνοθετών και επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα από όλο τον κόσμο.Το ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:1. Αγορά, με σενάρια, σχέδια ταινιών και ταινίες σε εξέλιξη απ’ όλο τον κόσμο που θα παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως στην Εύβοια προκειμένου να βρουν συμπαραγωγούς και χρηματοδότηση και να ολοκληρωθούν. Τα σενάρια, τα σχέδια ταινιών και οι ταινίες σε εξέλιξη μπορούν να είναι ντοκιμαντέρ, μυθοπλασία ή new media.2. Εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου απ’ όλο τον κόσμο και πρότυπα

εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε κινηματογραφιστές, μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, φοιτητές και φυσικά φιλότεχνους και σινεφίλ πολίτες.

3. Προβολές εμβληματικών ταινιών οικολογικού ενδιαφέροντος, κλασικές, αλλά και πρόσφατης παραγωγής, που ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν, προτρέπουν σε δράση και αποκαλύπτουν τις συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων.

Βασική επιδίωξη της νέας δράσης του Φεστιβάλ είναι να λειτουργήσει ως ένα κινηματογραφικό think tank, με σκοπό την ανάδειξη, επεξεργασία και προώθηση κινηματογραφικών project που θα έχουν ως στόχο την αφύπνιση όλων μας σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κλιματικής αλλαγής.

Το ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT θα προβάλλει την Εύβοια η οποία «αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα των συνεπειών της υπερθέρμανσης στον πλανήτη», όπως έγραψαν τον περασμένο Αύγουστο οι New York Times. Επίσης, θα λειτουργήσει ως έναυσμα για την αναγέννηση μιας περιοχής που κουβαλά βαθιές πληγές, δρομολογώντας την επανεκκίνηση της τοπικής κοινωνίας τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ενώ η Εύβοια θα μετατραπεί σε πόλο έλξης για την κινηματογραφική βιομηχανία, προσελκύοντας επαγγελματίες του σινεμά και διακεκριμένους καλεσμένους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα παραδώσουν workshops, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Με το βλέμμα στραμμένο στην καθιέρωση του EYBOIA FILM PROJECT ως θεσμού για το νησί της Εύβοιας, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώνει δυνάμεις με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου των Ψαχνών, την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και όλους τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια.

Το ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022 στην Εύβοια, σε χώρους που αναμένεται να ανακοινωθούν κατά το προσεχές διάστημα.
Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει η έναρξη καταθέσεων για τα project του ΕΥΒΟΙΑ FILM PROJECT.

Εν μέσω αμφιβολιών για την εκδήλωση δεσμευτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, με υποβολή οικονομικής προσφοράς, η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ περνάει από σήμερα, Τρίτη στο τελικό στάδιο της διαδικασίας απόλυσης περίπου 1.060 υπαλλήλων της καταχρεωμένης βιομηχανίας σιδηρονικελίου.Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει κάποιους εκ των υποψηφίων που παραμένουν στο παιχνίδι να καταθέσουν οικονομική προσφορά, οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ προαναγγέλλουν πως θα σκληρύνουν τη στάση τους με στόχο να αποτρέψουν τις απολύσεις.