Σύμφωνα με το Spectator Index, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι χώρες που εξοπλίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία θα θεωρηθύν υπεύθυνες, εάν τα όπλα αυτά χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, επίσης, οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή» απάντηση.
Αξίζει να δούμε ποιες χώρες έχουν στείλει μέχρι τώρα βοήθεια στην Ουκρανία:
ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια αξίας 350 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση αντιαεροπορικών και αντιαρματικών συστημάτων
Καναδάς: Οπλικά συστήματα και δάνειο 394.000.000 δολαρίωνΓερμανία: 1.000 αντιαρματικά συστήματα, 500 πυραύλους Στίνγκερ, εννέα Χόβιτσερ, 14 εξοπλισμένα οχήματα, 10.000 τόνους καυσίμωνΓαλλία: Καύσιμα, αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλαΜ. Βρετανία: Έχει προαναγγείλει την ενίσχυση της ΟυκρανίαςΒέλγιο: 3.000 αυτόματα όπλα, 200 αντιαρματικά, 3.800 τόνους καυσίμωνΟλλανδία: 200 Στίνγκερ, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, κράνη, 20 εκ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειαςΤσεχία: 4.000 όλμους, 30.000 πιστόλια, 7.000 πυροβόλα όπλα, 3.000 αυτόματα όπλα, εκατομμύρια σφαίρεςΙταλία: 110.000.000 ευρώΠορτογαλία: Κυάλια νυκτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, G3Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθειαΡουμανία: Περίθαλψη τραυματιών σε 11 στρατιωτικά νοσοκομεία της, καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνηΙσπανία: Ιατρικό και αμυντικό εξοπλισμόΙσραήλ: 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειαςΝορβηγία: Ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι θα στείλει όπλα στην Ουκρανία για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.Ταυτόχρονα, χώρες όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ή έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.Η Ουκρανία, η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν ήδη δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες. Η Ιταλία παρέχει άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση, ενώ η Τουρκία έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.Νωρίτερα σήμερα, δε, η ΕΕ ανακοίνωσε, διά στόματος Ζοζέπ Μπορέλ, ότι παρέχει χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.