Πετρέλαιο: «Εφιαλτική» εβδομάδα με ρεκόρ τιμών – Στα $114 το μπρεντ

Με το βλέμμα στη ρωσική εισβολή και τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η εβδομάδα τελειώνει για το πετρέλαιο … επεισοδιακά καθώς εκτινάχθηκε κατά περισσότερα από 20 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστατώνοντας τις παγκόσμιες αγορές και πυροδοτώντας τον φόβο για συρρίκνωση της προσφοράς.Την Παρασκευή, οι τιμές ανέβηκαν μετά τη δήλωση Ουκρανών αξιωματούχων ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ενώ η πιθανότητα διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού ενίσχυσε τις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, τα σημάδια ότι μια Ιρανική ενεργειακή συμφωνία μπορεί να πλησιάζει έχει προσθέσει αστάθεια στις τιμές.Το αμερικανικό WTI το μεσημέρι της Παρασκευής, με άνοδο 3,86% διαμορφώθηκε στα 111,87 δολ το βαρέλι, και το μπρεντ διαμορφώθηκε στα 114 δολάρια το βαρέλι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια απειλείται και η προγραμματισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες απέτυχε να καταπνίξει τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό.

Η JPMorgan εκτίμησε ότι το μπρεντ θα μπορούσε να κλείσει το έτος στα $185 ανά βαρέλι, εάν o ρωσικός εφοδιασμός συνεχίσει να διαταράσσεται. Μάλιστα, ορισμένα hedge funds προσβλέπουν και στα 200 δολάρια!

Υπενθυμίζεται ότι ενεργειακοί κολοσσοί όπως η BP, η Shell και η Exxon Mobil αποχώρησαν από τη Ρωσία, με τους αγοραστές αργού πετρελαίου να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

newmoney