«Αιμορραγεί» η οικονομία: €1 δισ. τον μήνα η ζημιά από την ενεργειακή ακρίβεια

Τι χάνει η Ελλάδα σε χρήμα, τουρισμό, ανταγωνιστικότητα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – Ο κίνδυνος μακροχρόνιας αύξησης του κόστους απειλεί νοικοκυριά, κατανάλωση, παραγωγή«Η κρίση και η ακρίβεια είναι εισαγόμενες, τα λεφτά που πληρώνουμε όμως είναι εξαγόμενα», λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Ανησυχούν επειδή οι ανάγκες για έκτακτα μέτρα στήριξης του κόσμου αυξάνονται, αλλά οι δυνατότητες της χώρας να τα δώσει μειώνονται. Και οργανώνουν άμυνα σε σενάρια πολέμου και τρόμου, ενώ -λόγω ανατιμήσεων- το ΑΕΠ της χώρας ήδη αιμορραγεί.

Οπως αποκαλύπτει το «b.s.», τον Νοέμβριο στο ισοζύγιο καυσίμων -και μόνο- η χώρα μας έχασε 983 εκατ. ευρώ! Πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια στο εμπορικό ισοζύγιο με τις άλλες χώρες οι εισαγωγές καυσίμων ξεπέρασαν τον συγκεκριμένο μήνα 1 δισ. ευρώ τις αντίστοιχες ελληνικές εξαγωγές. Μέσα σε έναν μόλις μήνα «διέρρευσε» στο εξωτερικό 0,5% του ΑΕΠ, μόνο και μόνο επειδή πληρώνουμε πανάκριβα φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Τον Δεκέμβριο η ανώτερη τιμή προμήθειας αερίου (TTF) «χτύπησε» και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 90 τον Νοέμβριο – διπλάσια σε 1 μήνα! Και όλα αυτά πριν από το διάγγελμα Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία.