ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΕΥΒΟΙΑ: Πετάμε ό,τι να ‘ναι στους μπλε κάδους

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ευβοϊκή Γνώμη” (18/2/2022)

Πίνακες ανακύκλωσης των δήμων της Εύβοιας για το έτος 2021 δημοσιοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι οι μπλε κάδοι είναι γεμάτοι σκουπίδια!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανακύκλωση δεν λειτουργεί σωστά σε κανένα δήμο του νομού μας και στους μπλε κάδους είναι περισσότερα τα αστικά απορρίμματα από τα ανακυκλώσιμα υλικά.

“Πρωταθλητής” στη σαβούρα είναι ο Δήμος Ερέτριας, όπου τα σκουπίδια είναι σχεδόν διπλάσια από τα ανακυκλώσιμα υλικά (245 τόνοι έναντι 176). Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων, Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου και Σκύρου.

Στο Δήμο Χαλκιδέων τα σκουπίδια στους μπλε κάδους ανέρχονται στους 2,6 τόνους, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά στους 2,1 τόνους. Τέλος, στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού δεν έγινε ανακύκλωση, αφού -ως γνωστόν- ο δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς τα έθαψε στο ΧΥΤΑ!

Δυστυχώς, πολλοί πολίτες πετάνε ό,τι να ‘ναι στους μπλε κάδους, αλλά μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κακή λειτουργία της ανακύκλωσης έχουν οι δήμοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κακή διαχείριση που κάνει η Δημοτική Αρχή Βάκα.

Στη Χαλκίδα και τις γύρω δημοτικές ενότητες οι μπλε κάδοι είναι ανοιχτοί ακόμη και όταν βρέχει, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Ορισμένοι κάδοι, μάλιστα, δεν έχουν καν καπάκι!

Στο μεταξύ, Χαλκιδέοι καταγγέλλουν στη «Γνώμη» ότι πολλές φορές οι μπλε κάδοι αδειάζονται στα συμβατικά απορριμματοφόρα και πάνε μαζί με τα σκουπίδια κατευθείαν στο ΧΥΤΑ!

egnomi.gr