ΕΛΤΑ επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζημιές 7 εκατ. ευρώ τον μήνα!

Καταγγελία από ανταγωνιστή για την κρατική στήριξη στα ΕΛΤΑ δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αυτό τον τρόπο κίνησε τις διαδικασίες, όπως συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στον φάκελο που δέχθηκαν στις Βρυξέλλες αναφέρεται η καταβολή από το ελληνικό δημόσιο 149 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ τον Δεκέμβριο του 2020 για την περίοδο έως το 2018. Εν ολίγοις, επί ΣΥΡΙΖΑ έδιναν έναντι και όχι αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση με το Δημόσιο. Πρόκειται για προβλεπόμενη από το κράτος αποζημίωση, η οποία δίνεται για τις καθολικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ. Δηλαδή τη διανομή λογαριασμών, επιταγών και γενικότερα εργασιών που έχουν να κάνουν με κρατικούς φορείς και το δημόσιο.

Το δεύτερο θέμα που αναφέρεται είναι η εισφορά κεφαλαίου από την Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΤΑ. Πρόκειται για ΑΜΚ σε μία εταιρεία που είναι κερδοφόρα. Περνώντας στην ουσία τώρα, τα ΕΛΤΑ επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζημιές 7 εκατ. ευρώ τον μήνα! Η διοίκηση με το που ανέλαβε κατάφερε έως τα τέλη του 2019 να παρουσιάσει λογιστικά κέρδη και από το 2020 και ύστερα να αυξάνει την κερδοφορία της. Με την προηγούμενη κυβέρνηση τα ΕΛΤΑ δεν ήταν ανταγωνιστικά, είχαν υπέρογκα έξοδα διοίκησης και κίνησης, ενώ δεν είχε γίνει βήμα μπροστά για τον εκσυγχρονισμό τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στην ουσία τα ΕΛΤΑ αναπτύσσονται και πλέον γίνονται ανταγωνιστικά. Με σύγχρονα συστήματα ψηφιοποίησης και μετασχηματισμό σε όλους τους τομείς μετεξελίσσονται σε ένα σύγχρονο παίχτη. Και αυτό ίσως ενοχλεί ορισμένους.

Από τη συνεργασία με την Amazon για τη διανομή των πακέτων της στην Ελλάδα, έως τα ρομποτικά συστήματα στο Κρυονέρι και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τα ΕΛΤΑ εκπέμπουν ένα μήνυμα: Αυτό της μετάβασης στη νέα εποχή. Τα αποτελέσματα παραμένουν ελπιδοφόρα αντιστρέφοντας την τάση ζημιογόνων αποτελεσμάτων της περασμένης περιόδου και δημιουργούν τις βάσεις για επίτευξη κερδοφορίας διαρκείας.

Κλείνοντας με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα δείχνουν πως, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να επιβληθούν κυρώσεις, καθώς όλα είναι νόμιμα και προκύπτουν από τις δεσμεύσεις του δημοσίου έναντι της εταιρείας.