Γεωστρατηγική. Η”λαχτάρα”της Ταϊβάν.Τα διακυβεύματα της Αμερικής στην Ασία

Η διαμάχη Κίνας-Ταϊβάν είναι ένα από τα σημαντικότερα γεωπολιτικά ζητήματα στην Ασία, το οποίο αναπόφευκτα έχει συμπαρασύρει τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στο μύλο της. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε έκθεσή του, ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει την ετήσια ικανότητα παραγωγής πυραύλων σε σχεδόν 500 φέτος, καθώς ενισχύει τη μαχητική του δύναμη απέναντι σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως αυξανόμενη στρατιωτική απειλή της Κίνας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας επίσκεψης αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν, η οποία έχει κατηγορηθεί από την Κίνα. «Ενώ η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια αντιπροσωπεία πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή της για μια άλλη δημοκρατία που απειλείται από μια αυταρχική δύναμη», ανέφερε το CNN.Οι αναλυτές έχουν κάνει παραλληλισμούς μεταξύ του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της διαμάχης Κίνας-Ταϊβάν. Το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από τη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας, διεκδικείται από το Πεκίνο ως έδαφός του. Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, επιμένει στην «επανένωση» του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, εάν χρειαστεί, με τη βία.

Η σχέση της Ταϊπέι με το Πεκίνο βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Ο στρατός της Κίνας έχει στείλει έναν αριθμό ρεκόρ αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν τους τελευταίους μήνες, ενώ διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχουν προειδοποιήσει για εισβολή εκτός και αν το νησί ακολουθήσει τη στάση του Πεκίνου.

Υπό το φως των ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ηγεμόνας του νησιού Τσάι Ινγκ-γουέν είπε ότι ο στρατός πρέπει να διατηρήσει υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στα στενά της Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ συνέβαλαν καθοριστικά στην παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ταϊβάν. Τον Νοέμβριο του 2021, ο Τσάι παρήγγειλε 64 προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V «Viper»και τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ενέκρινε μια πιθανή πώληση εξοπλισμού και υπηρεσιών 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν για να «συντηρήσει, να βελτιώσει και να διατηρήσει» το σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot.

Ωστόσο, παρά την προμήθεια όπλων της Αμερικής στην Ταϊβάν, ποτέ δεν υποσχέθηκε άμεση στρατιωτική βοήθεια για να αποκρούσει οποιαδήποτε κινεζική στρατιωτική ενέργεια, σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Εκτός από αυτό, η διαμάχη στα σύνορα Ινδίας-Κίνας έχει κερδίσει σημαντική παγκόσμια προσοχή. Και η Ουάσιγκτον, ως στρατηγικός εταίρος του Νέου Δελχί, έχει μερίδιο στην περιοχή.

Πρόσφατα, ένας ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Λου, είπε στους γερουσιαστές ότι η Κίνα προκαλεί την Ινδία σε κάθε βήμα, όπως ακριβώς κάνει και με τις ΗΠΑ, και ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να επιταχύνει την πρόοδο στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ινδίας, για να αντιμετωπίσει τις κινεζικές προκλήσεις της Ινδίας.

Ο QUAD (Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια) που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία, στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση της κινεζικής επιθετικότητας στην περιοχή.Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της Ινδίας, με παραδόσεις 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυραύλους. Συμφωνίες αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είτε βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είτε βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως οι EurAsian Times.

Οι στρατιωτικές αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδείχθηκαν πρόσφατα ότι είναι ένας από τους πολλούς κρίσιμους λόγους για την ικανότητα της Ινδίας να διατηρήσει μια σταθερή θέση στη διαμάχη LAC. Αμερικάνικης κατασκευής ελικόπτερα βαρέως ανυψωτικού τύπου Chinook και ελικόπτερα Apache, αναπτύχθηκαν εκτενώς στον τομέα του Ladakh.

Πρόσφατα, η Boeing παρέδωσε το 12ο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας P-8I Poseidon στην Ινδία. Αυτό είναι το τέταρτο από τα τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη, που παρέχονται στο πλαίσιο της σύμβασης προαίρεσης του Υπουργείου Άμυνας που υπογράφηκε το 2016. Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης του P-8 Poseidon εκτός των ΗΠΑ.

Η Ινδία βρίσκεται επίσης στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις ικανότητές της επιτήρησης στο IOR, όπου η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της.

Ωστόσο, παρά τη στρατιωτική και διπλωματική δέσμευση μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ, υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες οι τελευταίες να παρέμβουν σε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Η Ινδία διατηρεί στρατηγική αυτονομία και παραδοσιακά ακολουθεί τη γραμμή των διμερών διαπραγματεύσεων και αντιστέκεται σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση στα ζητήματά της.

Οι πολιτικές ελίτ στην Ινδία συνειδητοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τη βοήθειά τους, είναι μακριά και η Κίνα είναι ακριβώς πέρα ​​από τα σύνορα. Φέρνει επίσης μαθήματα από την καταστροφή μετά το 1962, όταν ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός του δεν συμπληρώθηκε από τις ΗΠΑ όπως επιθυμούσε το Νέο Δελχί. Ως αποτέλεσμα, η Ινδία έκλινε προς τη Σοβιετική Ένωση, η οποία έγινε σημαντικός προμηθευτής όπλων στη χώρα.

Η διαρκής ένταση της Ινδίας με το Πακιστάν, που και τα δύο έχουν στρατιωτική σχέση εργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεχίζει να προσελκύει την παγκόσμια προσοχή. Το Πακιστάν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Κίνας και λαμβάνει εξοπλισμό αιχμής για να αντιμετωπίσει τη δύναμη της Ινδίας.

Το Πακιστάν είναι επίσης βασικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν που τελικά οδήγησαν στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, κάτι που οι ΗΠΑ επιζητούσαν απεγνωσμένα.

Περαιτέρω, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τις ΗΠΑ, να μην εγκαταλείψουν την επιρροή τους στο Πακιστάν, δεδομένης της κλίσης του Ισλαμαμπάντ προς τον αρχαίο εχθρό της Αμερικής, την Κίνα και την αυξανόμενη εταιρική σχέση της με τη Ρωσία. Ο Πρωθυπουργός Imran Khan, πραγματοποίησε πρόσφατα μια επίσκεψη στη Μόσχα λίγο πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας.Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ στρατηγικά τοποθετημένη στην πολιτική της Αμερικής στον Ινδο-Ειρηνικό. Θα ήταν αντίθετο προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να πάρει το μέρος εάν ξεσπούσε σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το ζήτημα του Κασμίρ.

Την 1η Μαρτίου, το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι αναχαίτισε και εντόπισε ένα ινδικό υποβρύχιο της κλάσης Kalvari στα ύδατά του. Το Γραφείο δημοσίων σχέσεων του πακιστανικού στρατού, είπε ότι αυτή ήταν η “τέταρτη ανίχνευση μέσα σε πέντε χρόνια”.

Παρόλο που η Ινδία και το Πακιστάν διατηρούν επί του παρόντος μια κατάπαυση του πυρός, κατά μήκος των de facto συνόρων τους στο Κασμίρ, οι εντάσεις δεν έχουν τελειώσει. Η πρόσφατη εκτόξευση ενός πυραύλου κρουζ στο Πακιστάν, έχει εγείρει και πάλι ορισμένες ανησυχίες.

Τούτου λεχθέντος, είναι απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν άμεσα σε οποιαδήποτε από αυτές τις συγκρούσεις στην Ασία. Μάλλον, η Ουάσιγκτον αναμένεται να ακολουθήσει το δρόμο της διπλωματίας και της αποτροπής, όπως απέδειξε στην Ουκρανία. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, να μην εμπλέκονται σε συγκρούσεις που δεν θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή τα συμφέροντά τους.