500.000.000 ευρώ θα στοιχίσει η ”αποκατάσταση” της ΛΑΡΚΟ!!!

Όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο ανακοινώθηκε νέα παράταση ως το τέλος του μήνα (31/3) για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα σχήματα στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή (Γ. Μελέτης) για την μίσθωση των μεταλλείων και την παραχώρηση μεταλλευτικών δικαιωμάτων της -υπό κρατικό έλεγχο- ΛΑΡΚΟ που είχαν καταληκτική ημερομηνία χθες και εδώ και αρκετές ημέρες υπήρχαν φήμες περί αναβολής ή ματαίωσης.

Ανεπισήμως, η παράταση (φέρεται να) δόθηκε μετά από αίτηση ενός εκ των υποψηφίων για την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα χωρίς να υπάρχουν αντιρρήσεις από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους….

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς το ενδιαφέρον των περισσοτέρων ενδιαφερόμενων είχε ατονίσει εξαιτίας των ανησυχιών για τις πιθανές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιβαλλοντικές παραβάσεις προηγούμενων ετών (πιθανότατα και αγωγών από φορείς ή κατοίκους της Λάρυμνας Φθιώτιδας και των πέντε μεταλλείων επιφανειακής εκμετάλλευσης στην Εύβοια) όπως και των εκτιμώμενων επενδύσεων για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί από τη λειτουργία της εταιρείας στον Ευβοϊκό κόλπο.

Κάποιες εκτιμήσεις φθάνουν μέχρι τα 500 εκατ.ευρώ μόνο για επενδύσεις αποκατάστασης, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για τυχών πρόστιμα, κυρώσεις και αποζημιώσεις που δεν έχουν επιβληθεί ως σήμερα λόγω του «άτυπου καθεστώτος ασυλίας» της εταιρείας ως κρατική επιχείρηση.

Γι’ αυτό και από τα 6 επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, σήμερα έχουν παραμείνει -επισήμως τουλάχιστον- μόλις τρία στην διαγωνιστική διαδικασία αλλά όπως αναφέρουν οι φήμες των προηγούμενων εβδομάδων ανέφεραν πως μόνο μία κοινοπραξία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings) φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην κατάθεση προσφοράς.

Κι όμως αν δεν είχαν γίνει τραγικά λάθη στο παρελθόν τόσο από την διοίκηση της εταιρείας όσο και από τις κυβερνήσεις η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα «μαγνήτη» για διεθνή επενδυτικά funds και πολυεθνικούς κολοσσούς καθώς θεωρείται μια από τις πέντε μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου σε ολόκληρο τον κόσμο και εξάγει το σύνολο της παραγωγής της στις κορυφαίες βιομηχαμίες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα του πλανήτη.

Κι αν οι εξελίξεις στην ΛΑΡΚΟ φαίνεται να αργούν, δεν ισχύει το ίδιο με δύο από τους ελληνικούς ομίλους που μετείχαν στους δύο συγκεκριμένους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τις φήμες των τελευταίων ημερών, αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν σε νέες ανακοινώσεις συμφωνιών που θα χαροποιήσουν ιδιαίτερα μετόχους και επενδυτές. Όπως ακούγεται η μία εξ αυτών των συμφωνιών θα προέρχεται από έργο στο εξωτερικό…