Λαϊκή Συσπείρωση Ιστιαίας – Αιδηψού: Για τον έλεγχο των σχολικών υποδομών από τη Δημοτική Αρχή

Με αφορμή τη ειδική συζήτηση Λογοδοσίας για το δεύτερο δίμηνο του 2024, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε το εξής θέμα προς συζήτηση: «Ο έλεγχος των σχολικών υποδομών από τη Δημοτική Αρχή»

«Όπως είναι γνωστό τα σχολικά κτήρια και συγκροτήματα που περιλαμβάνονται στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κτήρια τα οποία έχουν οικοδομηθεί πολύ παλαιότερα. Ενδεικτικά η Οικοδομική άδεια του Λυκείου Ιστιαίας (που στεγάζει ΛΥΚΕΙΟ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ) έχει χρονολογία αρχικής κατασκευής το 1979. Ιδιαίτερα, σχολικά κτήρια που χρησιμοποιούνται σε χωριά είναι κτίσματα ακόμα παλαιότερα.

Επίσης όπως είναι γνωστό, η χώρα μας είναι σεισμογενής κατέχοντας την 1η θέση σε επίπεδο Ευρώπης, και την 6η θέση παγκόσμια. Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιούνται συνεχώς σεισμοί στη χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας. Ο τελευταίος σεισμός, ο οποίος και ήταν ισχυρός στην περιοχή μας σημειώθηκε 13/4 στην περιοχή των Βασιλικών με μέγεθος 4,2 ρίχτερ, επίσης στις 19/1 ισχυρός σεισμός στην Κύμη 4,8 ρίχτερ, τον Νοέμβρη στο Προκόπι με μέγεθος 5,2 ρίχτερ κ.ο.κ.

· Τι μέτρα έχει πάρει η Δημοτική αρχή προκειμένου να ελεγχθούν τα σχολεία των Βασιλικών, Ελληνικών, Αγδινών, Γουβών που βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρόσφατου σεισμού; Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου μηχανικών από την ΤΥ προκειμένου να πραγματοποιήσει έστω οπτικό έλεγχο των εγκαταστάσεων και των υποδομών;

· Τι μέτρα έχει πάρει η Δημοτική αρχή προκειμένου να ελεγχθούν ΟΛΑ τα σχολικά κτήρια του Δήμου δεδομένου και του πρόσφατου σεισμού, αλλά και όλων των άλλων παραγόντων (σεισμικότητα περιοχής – παλαιότητα κατασκευής);

· Κατά πόσο έχουν ελεγχθεί τα μέτρα και μέσα πυρασφάλειας των σχολικών μονάδων του Δήμου

· Δεδομένου ότι οι εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις πρέπει να ελέγχονται αρμοδίως και σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία η ΥΔΕ να εκδίδεται κάθε δυο έτη πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί αν στα σχολεία μας είναι σε ισχύ τα πιστοποιητικά ή έχουν προγραμματιστεί να εκδοθούν;»

Η απάντηση της Δημοτικής αρχής, ήρθε να επιβεβαιώσει την γενικότερη κατάσταση στα σχολεία μας. Στο κύριο και βασικό ερώτημα, αν έγινε η παραμικρή ενέργεια από πλευράς Δημοτικής αρχής μετά το σεισμό τις προηγούμενες 10 ημέρες, προκειμένου να γίνει ένας βασικός και αρχικός έλεγχος, δεν δόθηκε καμία απάντηση, παρα μόνο ότι δεν αναφέρθηκαν από τους Δ/ντες των σχολείων περιστατικά.

Η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι παιδείας προσπάθησαν «δια μέσου Λαμίας» να ξεγελάσουν και να υπεκφύγουν ουσιαστικών απαντήσεων, λέγοντας για τα κάγκελα που βάφονται στα σχολεία, για τους τάπητες που αλλάζονται, για γενικότερες επισκευές και μπαλώματα που πραγματοποιούνται.

Στην πράξη επιβεβαιώθηκε πως δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, ιδιαίτερα και μετά τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών που ανησύχησαν την περιοχή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε αυτό το θέμα, καθώς είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο, καθώς διαχρονικά με ευθύνη της κυβέρνησης και των αντίστοιχων υπηρεσιών της, των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ εδώ και χρόνια. Απεναντίας, τα περιστατικά με σοβάδες να πέφτουν, κτήρια να απαιτούν συντήρηση, πληθαίνουν τόσο στο Δήμο μας, όσο και γενικότερα.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια, τον αγώνα, ώστε να αναδειχθούν αυτά τα βασικά ζητήματα πολιτικής προστασίας και υποδομών. Να παρθούν μέτρα προληπτικών ελέγχων, ουσιαστικών παρεμβάσεων και επισκευών, προκειμένου τα δημόσια κτήρια, και ιδιαίτερα τα σχολεία μας, να είναι ασφαλή και σύγχρονα για τα παιδιά μας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Β. Παπασωτηρίου Δημοτικός Σύμβουλος