Στο επόμενο δεκαήμερο θα κριθεί η τύχη της ΛΑΡΚΟ. Αν θα θεωρηθεί, δηλαδή, επενδυτικά ελκυστική ή αν θα οδηγηθεί σε πτώχευση. «Κλειδί» για τη μία ή την άλλη εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι το Σχέδιο Συμμόρφωσης, μαζί με την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2012. Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται και τα δύο κείμενα, με ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΔΙ.Π.Α.) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το Σχέδιο Συμμόρφωσης θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και όρους περιβαλλοντικής αναβάθμισης, που θα είναι υποχρεωμένος να τηρήσει ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ, σε έναν ορίζοντα πέντε ετών.
Προς τούτο, θα τροποποιηθεί η ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί το 2012 και η οποία αφορούσε, στη λειτουργία των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα του λιμένα της εταιρίας, καθώς και την ασφαλή απόθεση της σκουριάς των ηλεκτροκαμίνων σε χερσαίο χώρο και όχι στον Ευβοϊκό Κόλπο.
Η συγκεκριμένη ΑΕΠΟ είχε διάρκεια 10 ετών, λήγει φέτος και για το λόγο αυτό θα παραταθεί για μία 5ετία, έως το 2027, για να διευκολυνθεί η επιβολή του Σχεδίου Συμμόρφωσης. Δύο μήνες πριν από τη λήξη της, ο επενδυτής θα κληθεί να υποβάλει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θα περιλαμβάνει όλο το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ.
Η τροποποιημένη ΑΕΠΟ, με ειδικότερους περιβαλλοντικούς όρους και τη χρήση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προβλέπεται να αναρτηθεί επίσημα από τη ΔΙ.Π.Α. το αργότερο σε δέκα ημέρες.
Οι δεσμεύσεις αυτές και η συναφής κοστολόγηση τους είναι που θα προσδιορίσουν τελικά, όπως εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, αν θα προκύψει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, για την οποία εξακολουθεί και αποτελεί βούληση να αναδειχθεί ένας πλειοδότης και από τους δύο διαγωνισμούς. Του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων.
Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε απρόσμενα από τις 14 Μαρτίου, χθες, δηλαδή, στις 31 Μαρτίου, χωρίς εμφανή εξήγηση. Κρίσιμη επισήμανση: το υπουργείο Οικονομικών ως το μεσημέρι της Παρασκευής έδινε την 14η Μαρτίου ως ημερομηνία για τις προσφορές.
Ενδεχομένως, να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι εξακολουθούν και υφίστανται οι εκκρεμότητες του εργασιακού και του περιβαλλοντικού. Κατά μία άποψη που μεταφέρθηκε στο Euro2day.gr, η μετάθεση της ημερομηνίας μπορεί να έχει να κάνει και με την αποτροπή του ενδεχομένου «να πατώσουν» οι διαγωνισμοί, αφού στην πιο κρίσιμη φάση δεν έχουν επιλυθεί τα πλέον κρίσιμα προαναφερόμενα ζητήματα. Κατά πόσο θα αποδειχθεί σωστή αυτή η άποψη θα φανεί πολύ σύντομα.
Σε κάθε περίπτωση, μαζί με τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του επενδυτή που θα είναι δημοσιοποιημένες, άρα και γνωστές σε όλους πριν από τις 31 Μαρτίου, φαίνεται ότι επιδιώκεται και λύση στο εργασιακό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) γνωμοδότησε την προηγούμενη Παρασκευή σε χρόνο ρεκόρ, μετά την ακρόαση των δύο μερών (εκπρόσωποι εργαζομένων και Ειδικός Διαχειριστής), όταν ο συνήθης χρόνος για τις αποφάσεις του είναι οι δέκα ημέρες. Αφού τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της τήρησης των σύννομων διαδικασιών στη διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις, εντός του επόμενου 20ημέρου ο Ειδικός Διαχειριστής θα κοινοποιήσει τις απολύσεις στο σύνολο των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Βέβαια, υπάρχει ένα ακόμη εμπόδιο. Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, ζητώντας την επανάληψη της διαβούλευσης και τα οποία θα συζητηθούν αύριο, Τετάρτη, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στην Ευελπίδων.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανανεωμένες πληροφορίες, στη διαδικασία παραμένουν και οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές, ήτοι, η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, και η ιρλανδική εταιρία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, χωρίς να έχουν απαραίτητα όλοι την ίδια στόχευση.