Επιστροφή 420 ευρώ στον τόνο για το αγροτικό πετρέλαιο.

Τι αναμένουν οι επαγγελαμτίες και οι αγρότες από τις απογευματινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Η αναμενόμενη ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών και την επιδότηση για καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο) ρεύμα και φυσικό αέριο από τον πρωθυπουργό γίνεται μεν αρχικά δεκτή θετικά από τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις,, ωστόσο μένει η εξειδίκευση των μέτρων για να τοποθετηθούν επί της ουσίας. Ειδικότερα οι βενζινοπώλες θεωρούν όπως ανέφερε η πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων κ. Έλλη Παπαδοπούλου ότι το μέτρο αυτό με την ψηφιακή πλατφόρμα και τα εισοδηματικά κριτήρια εισάγει νέα γραφειοκρατία και το σωστό θα ήταν η οριζόντια μείωση του ΕΦΚ στα υγρά καύσιμα όπως το πράττουν ήδη άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι συζητείται η αύξηση του ποσού της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ανάλογα με το πόσο θα το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το μειωμένο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει διάταξη που αναφέρεται σε μηδενικό ειδικό φόρο κατανάλωσης για πετρέλαιο αγροτικής χρήσης από 1-1-2022 μέχρι 31 -12-2022.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλας ανέφερε στη «Θεσσαλία τηλεόραση» πως ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεζυρόπουλος είχε αφήσει να εννοηθεί στη συνάντηση των αγροτών των μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο προ ημερών ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή 420 ευρώ στον τόνο για το αγροτικό πετρελαιο. Μάλιστα δεν παρέλειψε τονίσει μιλώντας στο «Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας» ότι το timing της εξαγγελίας ασφαλώς και σχετίζεται με το εξαγγελθέν αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ σημείωσε πως η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 13 στο 6% δεν ικανοποιεί τους αγρότες, αφού τηρούν βιβλία εσόδων- εξόδων και ο ΦΠΑ συμψηφίζεται, αντίθετα αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι μία επιδότηση στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές (τύπου deminimis) οι τιμές των οποίων έχουν τριπλασιαστείς ε σχέση με πέρυσι

Πηγή: https://www.thessaliatv.gr/