Με τιμολόγια και ΟΣΔΕ η επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο


Τα δηλωμένα στρέμματα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022, το είδος της καλλιέργειας, καθώς και τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης θα ορίσουν το ύψος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, με την πίστωση να δρομολογείται για τον προσεχή Νοέμβριο.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διάταξης η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται αυτές τις ημέρες στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, η επιστροφή θα αφορά σε κατ΄επάγγελμα αγρότες, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Για τον τρόπο υπολογισμού της ενίσχυσης τοποθετήθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι : «Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή Mydata».

Από Απρίλιο τα λιπάσματα με 6% ΦΠΑ

Από αρχές Απριλίου, αν όχι νωρίτερα, αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στα λιπάσματα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τη σχετική διάταξη να έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Το ίδιο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και τη διάταξη για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, βρίσκεται στη επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και λογικά θα μπει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να πάρει ΦΕΚ, κάτι που τοποθετεί την έναρξη ισχύος της ρύθμισης για τα λιπάσματα τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα μέτρα ανακούφισης από τις ανατιμήσεις, προκύπτει η δυνατότητα εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής αγροτών σε 96 δόσεις από τις 60 που ίσχυε. Εν προκειμένω, παραμένει η έκπτωση 15% σε περίπτωση που καταβληθούν εφάπαξ οι οφειλές.

Όπως ήταν ήδη γνωστό πριν από την εξειδίκευση των μέτρων για την ακρίβεια που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι παρεμβάσεις στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής στο εν λόγω πακέτο, είναι μειωμένες. Ωστόσο δεν αποκλείεται ένα νέο πακέτο ειδικά για αγρότες, το οποίο θα διαμορφωθεί βάσει των κατευθύνσεων που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν. Μέσα στο επερχόμενο πακέτο, αναμένονται παρεμβάσεις για την αγορά ζωοτροφών, για την πιθανή ενεργοποίηση συνδεδεμένης στο καλαμπόκι για τις φετινές σπορές, την επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από τις διεργασίες του συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ στις 21 Μαρτίου αλλά και την ανακοίνωση της εργαλειοθήκης της Κομισιόν για τα νέα μέτρα στις 23 Μαρτίου.