Αντίστροφη μέτρηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων: Η αποκάλυψη Μητσοτάκη

Θέμα χρόνου είναι η λήψη αποφάσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην χώρα μας. Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτώμενος σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα περιμένετε ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα για το ζήτημα της εξόρυξης φυσικών κοιτασμάτων, η χώρα έχει υποχρέωση να γνωρίζει εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της επικράτειας που να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη και πρέπει να το μάθουμε, αλλά και να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή».

Ο πρωθυπουργός καταφέρνοντας μια ακόμα νίκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου, εκτίμησε για τις τιμές στην ενέργεια ότι «θα είναι μία σταδιακή διαδικασία για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Εμείς έχουμε εθνική απάντηση και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για να στηρίζουμε τους πλέον ευάλωτους».Είπε ακόμα ότι «η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς την επάρκεια του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022. Τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ για την προμήθεια LNG καθώς στην πορεία η ΕΕ θα επιτύχει καλύτερες τιμές, και θα διαπραγματεύεται κεντρικά, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον. Η κρίση αυτή δεν θα εξαφανιστεί από τη μία ημέρα στην άλλη».Οι πολίτες πάντως, είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα θα δουν τα 200 ευρώ στον λογαριασμό των συνταξιούχων, θα δουν την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, την επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα. Αυτά όμως είναι εθνικές πολιτικές για την ανακούφιση των πολιτών, διευκρίνισε.Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «η πρόταση για το πλαφόν είναι πάνω στο τραπέζι, εγώ δεν είμαι δογματικός και θεωρώ πως όταν η λειτουργία της αγοράς είναι στρεβλή πρέπει να υπάρξει ρύθμιση».