Το χοντρό ενεργειακό παιχνίδι

οι επιστολές στις κοινοπραξίες για τους υδρογονάνθρακες και η διχοτόμηση της Ουκρανίας!

Το ενεργειακό παιχνίδι που ετοιμάζεται να παιχτεί στην περιοχή μας είναι χοντρό. Εξ ου και η μεγάλη συγκέντρωση ενδιαφέροντος από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και όχι μόνο. Αν όλα πάνε καλά, μέσα στις επόμενες 24 ώρες αναμένεται στην Αθήνα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Ειδική στα θέματα της ενέργειας, έρχεται με συγκεκριμένη αποστολή. Μην έχετε καμία αμφιβολία.

Σημειώστε κάτι ακόμα: Έτοιμη και η επόμενη κρίσιμη τριμερής στην Αθήνα. Θα γίνει επίσης αύριο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το ενεργειακό θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Οι τρεις τους προωθούν, μεταξύ άλλων, κι ένα μεγάλο project στο κομμάτι της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα κρίνει πολλά.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, για την ηλεκτρονική διασύνδεση, αυτή τη φορά, Ελλάδας – Αιγύπτου, συζήτησαν στο Κάιρο ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ομολόγό του. Το καλώδιο προχωρά. Όπως προχωρά και η προμήθεια της Ελλάδας με φθηνό LNG από την Αλεξάνδρεια. Το συμπέρασμα; Πολλές, μα πάρα πολλές εξελίξεις δρομολογούνται παράλληλα. Όλοι προετοιμάζονται.

ΥΓ: Προς επίρρωση των παραπάνω και για να δώσουμε μια άλλη διάσταση στο θρίλερ, να σας ενημερώσουμε για κάτι ακόμα. Η Αθήνα, προσεχώς, θα στείλει επιστολές στις εταιρείες που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Τι θα αναφέρουν με δυο λόγια; Ότι αν δεν αναλάβουν άμεσα δράση, τότε μπορεί και να αντικατασταθούν.

ΥΓ 1: Πάντως, τα μηνύματα που έρχονται ειδικά από την Κρήτη είναι πολύ αισιόδοξα… *

Για μια νέα μεγάλη αλλαγή φρουράς σε ορισμένες από τις κρισιμότερες ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε. Η αρχή θα γίνει από την αμερικανική πρεσβεία, αλλά θα έχει και συνέχεια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

^^^ Όντως, η επόμενη μεγάλη αλλαγή φρουράς θα γίνει στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Ο νέος πρεσβευτής Τζωρτζ Τσούνης, αναμένεται στην Ελλάδα τέλη Μαΐου. Λίγο μετά το Πάσχα θα έχει αποχωρήσει στο μεταξύ ο νυν πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, μετά από πέντε χρόνια παραμονής (σ.σ. πρόκειται για ρεκόρ). Πιθανότατα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. ###

Ποιοι άλλοι πρεσβευτές ετοιμάζονται να φύγουν; Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο Τούρκος, το πιθανότερο κάποια στιγμή προς τα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου. Αν ισχύει το γεγονός, είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο «καίει» την Αθήνα να μάθει το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Γιατί η επιλογή θα σηματοδοτεί πολλά.

ΥΓ: Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, που κυκλοφορεί τελευταία, δεν αποκλείεται το δρόμο της αποχώρησης από την Αθήνα, λόγω μετακίνησης του σε άλλο πόστο, να πάρει και ο νυν Γάλλος πρεσβευτής, από φθινόπωρο. *

Και μια πληροφορία, που μας έρχεται από αρμόδια κανάλια για το τι ακριβώς συζητείται μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα θέτει ζήτημα διχοτόμησης της Ουκρανίας.

Κατά το μοντέλο της Κύπρου, που «ζει» έτσι μισό αιώνα. ^^^ Εννοείται ότι οι Ουκρανοί δεν το συζητούν, αλλά αυτή η ιδέα μας λένε ότι είναι σφηνωμένη στο μυαλό των Ρώσων. Που το πολύ – πολύ να δεχθούν να κάνουν μια μικρή υποχώρηση σε σχέση με τα εδάφη που ζητούν.