Live: Πάσχα του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία απέρριψε πρόταση για εκεχειρία

Καμία κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις ημέρες του Αγίου Πάσχα των Ορθοδόξων αφού σύμφωνα με Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Μόσχα απέρριψε το αίτημα το Κιέβου.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή της Μαριούπολης καταγγέλλει πως ο ρωσικός στρατός μπορεί να έχει θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της σε ομαδικό τάφου, στο κοντινό χωριό στο χωριό Μανχούς. Σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη, αν και ο Πούτιν ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη της οι ΗΠΑ αμφισβητούν το ισχυρισμό υποστηρίζοντας πως δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να κρατούν τις θέσεις τους. Στο μεταξύ μαχητές και άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι πλέον, στο εργοστάσιο Azovstal.
Στο μεταξύ οι επιθέσεις του ρωσικου στρατού στην Αν.Ουκρανία συνεχίζονται και σε μία μέρα, την Μ.Πέμπτη, πήρε τον έλεγχο 40 χωριών στο πέρασμά του ενώ το Κίεβο καταγγέλλει πως η Μόσχα ετοιμάζει ”ψευτοδημοψηφίσματα” σε Χερσώνα και Ζαπορίζια κατά τα πρότυπα εκείνου στην Κριμαία που οδήγησε στη προσάρτησή της.

11:59 Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβάλλει κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων από άλλες χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, και ανεβάζει τον συνολικό αριθμό προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις της Αυστραλίας σε σχεδόν 750.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν κατονόμασε τις δύο κόρες του Πούτιν αλλά είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει δύο ενήλικες κόρες, την Κατερίνα Τιχόνοβα και την Μαρία Βορόντσοβα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Πούτιν και ο Λαβρόφ προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο νέος γύρος κυρώσεων στοχοποιεί επίσης 144 Ρώσους γερουσιαστές που παρείχαν στήριξη στον πρόεδρο Πούτιν, εγκρίνοντας την «παράνομη» αναγνώριση ως ανεξάρτητων των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας σε ανακοίνωσή του.
11:45Η Ρωσία δηλώνει ότι σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας
Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.
11:27 Μόσχα: Πλήγματα σε 58 στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους θέσεις όπου ήταν συγκεντρωμένοι στρατιωτικοί, αποθηκεύονταν καύσιμα ή στρατιωτικός εξοπλισμός.
Το υπουργείο ανέφερε πως έπληξε επίσης τρεις στόχους με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ανάμεσά τους σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί ουκρανοί στρατιωτικοί με τον εξοπλισμό τους.
11:01 Αναφορές για συντριβή ουκρανικού Antonov στην Ζαπορίζια
Ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος AN-26 συνετρίβη στην περιοχή της Ζαπορίζια ενώ πραγματοποιούσε «τεχνική πτήση», ανέφεραν οι τοπικές αρχές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν απώλειες
10:44 ”Σαν να δολοφονείς ένα έθνος”
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, έχει υποστεί σφοδρότατους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πλάνα από την περιοχή δείχνουν τα απομεινάρια πολλών κτιρίων που καταστράφηκαν από πυραύλους ενώ ο δήμαρχος της, Ιχόρ Τερέκοφ είπε στο BBC ότι περίπου το 30% του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την πόλη, αλλά 1.000.000 άνθρωποι παρέμειναν, με κάποιους να μην θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Όπως λέει, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας απώλειες μεταξύ αμάχων και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. ”Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών, είναι η δολοφονία ενός έθνους”.

10:21 Λονδίνο: Η Ρωσία απέκλεισε το εργοστάσιο χάλυβα για να περιορίσει την αντίσταση στην Ουκρανία
Στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλείσει το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου βρίσκονται οι εναπομείναντες μαχητές της πόλης και άμαχοι, πιθανότατα δείχνει την επιθυμία να περιοριστεί η αντίσταση στην πόλη και να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αλλού. Ανατολική Ουκρανία.
″Μια πλήρης επίθεση από τη Ρωσία στο εργοστάσιο θα είχε πιθανώς σημαντικές απώλειες, μειώνοντας για τους Ρώσους μειώνοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο της αποτελεσματικότητας τους”, ανέφερε το Υπουργείο στην τελευταία του ενημέρωση.

″Στο Ντονμπάς, οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται καθώς η Ρωσία επιδιώκει να προχωρήσει περαιτέρω προς οικισμούς όπως οι Κρασνιί Λιμαν, Μπουχαγιίκβα, Μπαρβινκόβε, Λίμανα και Ποπάσνα”.
Τονίζεται δε πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να δυσκολεύεται λόγω των απωλειών που υπέστη το προηγούμενο διάστημα. ”Για να προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν τις εξαντλημένες δυνάμεις τους, έχουν καταφύγει στη διέλευση μη λειτουργικού εξοπλισμού πίσω στη Ρωσία για επισκευή”.


10:04 Δεν ανοίγουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους
«Λόγω του κινδύνου στις διαδρομές σήμερα, 22 Απριλίου, δεν θα λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», έγραψε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκη Βερεστσούκ στο Facebook. «Σε όλους αυτούς που περιμένουν να απομακρυνθούν: κάντε υπομονή, παρακαλώ κάντε κουράγιο!».
09:35 Νέα έκκληση του δημάρχου για εκκένωση της Μαριούπολης
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης- ο οποίος την έχει εγκαταλείψει εδώ εβδομάδες- απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης που σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.
«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα –την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

09:12 Εντείνονται οι μάχες στην Αν.Ουκρανία
Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ αναφέρει η τελευταία ενημέρωση από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.
Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.
Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.
09:01 Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα στη Χερσώνα και στη Ζαπορίζια

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Απαίτησε δε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Στην Ζαπορίζια καταφθάνουν Ουκρανοί από πολλές πόλεις της Ουκρανίας όπως την Μαριούπολη (21 Απριλίου 2022)
Στην Ζαπορίζια καταφθάνουν Ουκρανοί από πολλές πόλεις της Ουκρανίας όπως την Μαριούπολη (21 Απριλίου 2022)CHRIS MCGRATH VIA GETTY IMAGES
«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή ενώ πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχο τους μεγάλο τμήμα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη όμως παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
08:49 Ο ΥΕΘΑ των ΗΠΑ καλεί ομολόγους σε αμερικανική βάση στη Γερμανία για συζητήσεις επί του ουκρανικού
Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία την ερχόμενη Τρίτη μετά από κάλεσμα του Λόιντ Όστιν ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι αν και διευκρινίστηκε πως δεν θα είναι μόνο χώρες του ΝΑΤΟ.
Στη συζήτηση αναμένεται να εξεταστούν οι αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία και ευρύτερα.
«Ο υπουργός (…) πιστεύει πως δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε μια πιο μακροπρόθεσμη συζήτηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας στο μέλλον», σχολίασε ο Λευκός Οίκος.
Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως χορηγεί νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
08:41 Ζελένσκι: Άρνηση Μόσχας για εκεχειρία λόγο Πάσχα
Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνη.
08:31 Παγκόσμια Τράπεζα: Οι καταστροφές σε κτίρια και υποδομές στην στην Ουκρανία υπολογίζονται 60 δις δολάρια
Ο πρόεδρος του οργανισμού, Ντέιβιντ Μάλπας μιλώντας σε συνέδριο για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, τόνισε μάλιστα ότι αυτή η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα. «Ο πόλεμος συνεχίζεται, επομένως το κόστος θα αυξηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο δε Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη πως η χώρα χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.
08:27 Εφιαλτικές εκτιμήσεις για έως και 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη
«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης, που εδώ και καιρό την έχει εγκαταλείψει, Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.