Σε «συναγερμό» και η Ελλάδα για το φυσικό αέριο – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30. Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα. Gazprom: Τέλος το αέριο σε Βουλγαρία και Πολωνία Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν είχαν κάνει τις πληρωμές τους σε ρούβλια, σύμφωνα με το Reuters.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται το φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή της Ευρώπης από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να εκτιναχθεί 13% στα 116 ευρώ, με τους επενδυτές να ανησυχούν επίσης για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσο απότομα εφαρμόστηκε η διακοπή.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το δίκτυο των φορέων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το φυσικό αέριο προς την Πολωνία αποκαταστάθηκε μετά από μια σύντομη διακοπή, προτού διακοπεί οριστικά. Επίσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του βουλγαρικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz είχε πει στο Reuters ότι οι ροές αερίου προς τη Βουλγαρία συνεχίζονταν προς το παρόν κανονικά.

Η Ουγγαρία και η Αυστρία δήλωσαν ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου ήταν κανονικές. Το κρατικό PGNiG της Πολωνίας είχε πει ότι οι προμήθειες από την Gazprom – που καλύπτει περίπου το 50% της εθνικής κατανάλωσης – θα κόβονταν στις 8 π.μ. την Τετάρτη. Οι Πολωνοί ισχυρίστηκαν ότι δεν χρειαζόταν να αντλήσουν αποθέματα και η αποθήκη φυσικού αερίου της χώρας ήταν πλήρης κατά 76%.