14ο Συνέδριο ΝΔ: Τρία μηνύματα από τον Μητσοτάκη

Στην τελική ευθεία για το 14ο Συνέδριο της ΝΔ το οποίο ξεκινά την Παρασκευή βρίσκεται το κυβερνών κόμμα με τον πρωθυπουργό να ανοίγει τις εργασίες του στέλνοντας ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Ενα χρόνο και κάτι πριν την εξάντληση της τετραετίας και την προσφυγή στις κάλπες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει πως θα εξαντλήσει την τετραετία, το συνέδριο έρχεται σε μια έντονα πολιτική στιγμή και λίγο πριν ο πρωθυπουργός ετοιμάσει βαλίτσες για τις ΗΠΑ.

Από το βήμα του συνεδρίου την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μήνυμα ενότητας της παράταξης, κόβοντας κάθε συζήτηση περί του αντιθέτου.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα επικεντρωθεί στο κοινωνικό πρόσημο της Ν.Δ., κάνοντας αναδρομή στη στήριξη που έχει δώσει τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Στήριξη η οποία θα συνεχιστεί, καθώς ο πρωθυπουργός αφενός έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, αφετέρου επεξεργάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τρίτον, ο πρωθυπουργός με το σύνθημα «αυτοδύναμη Ελλάδα» θα στείλει και πολιτικό μήνυμα. Το συνέδριο ούτως ή άλλως θα είναι πολιτικό και θα περιλαμβάνει πολιτικά μηνύματα. Το σύνθημα «αυτοδύναμη Ελλάδα» εμπεριέχει τη λέξη αυτοδυναμία, που παραμένει στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά την τοποθετεί σε εθνικό και όχι σε κομματικό επίπεδο, αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα συνεργασιών. Σε κάθε περίπτωση, στην τελική ευθεία των εκλογών το ζήτημα των συνεργασιών θα απασχολήσει το σύνολο των κομμάτων.

Τέλος, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα όσα πράττει η Αγκυρα με «ψυχραιμία», όπως σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Πέραν της αναγκαίας γαλά­ζιας συσπείρωσης, στόχος είναι να… φυσήξει αέρας ανανέωσης (θα αναδειχθεί και νέα Πολιτική Επιτροπή) και να υπάρξουν σινιάλα προς το κεντρώο ακροατήριο – μια εκλογικά κρίσιμη δεξαμενή, με δεδομένη την επιδίωξη Μητσοτάκη για αυτοδυναμία. «Στο δικό μου μυαλό…», έχει πει ο Μητσοτάκης, «πρόοδος είναι να μη συμβιβάζεσαι με την κατεστημένη λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτή τη χώρα»

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο ο ίδιος θα εμφανιστεί σταθερός στον στόχο της αυτοδυναμίας, προβάλλοντας την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα. Και θα φέρει μπροστά, ως βασική αντίληψη του κυβερνώντος κόμματος, ότι το μέ­ρισμα ανάπτυξης πρέπει να διανέμεται σε όλους με δίκαιο τρόπο. Η πιεστική συγκυρία άλλωστε διαμορφώνει και το περιεχόμενο του κομματικού Συ­νεδρίου. Κατά τον προγραμματισμό, το Σάββατο θα οργανωθούν θεματικά τραπέζια συζητήσεων ώστε υπουρ­γοί, βουλευτές και σύνεδροι να το­ποθετηθούν για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ασφάλεια, οι πολιτικές για τη νέα γενιά, η «πράσινη» κατεύθυνση κυβέρνησης και κόμματος, η καθη­μερινότητα.