Η απουσία ουσιαστικού και οργανωμένου Επαγγελματικού Προσανατολισμού προκαλεί άγχος, προβληματισμό και ανασφάλεια στους εν δυνάμει φοιτητές και μελλοντικούς εργαζόμενους της Ελλάδας. Η έλλειψη αυτογνωσίας και πληροφόρησης δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε λανθασμένες επιλογές σπουδών και επαγγελμάτων.
Στα παραπάνω καλείται να βοηθήσει ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, ο οποίος ανταποκρίνεται σε μια σημαντική ανάγκη, με δεδομένη την συνεχώς αυξανόμενη πολυπλοκότητα του κόσμου της εργασίας.
Η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού βοηθά το άτομο να συνειδητοποιήσει τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, τις γνώσεις του και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.
Σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή τα επαγγέλματα του μέλλοντος αποτελούν «ρίσκο» στη λήψη απόφασης, αν στηριχτούμε μόνο σ’ αυτά . Επομένως ,κρίνεται σκόπιμο η επιλογή να στηρίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου συνδυάζοντας φυσικά τα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας.
Ο συνδυασμός της συμβουλευτικής συνέντευξης με τη χορήγηση έγκυρων και αξιόπιστων ψυχομετρικών εργαλείων και την πληροφόρηση μπορεί να αποτελέσει «όαση» για τους μαθητές που καλούνται να σχεδιάσουν το μέλλον τους.
Σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, οι νέοι χρειάζονται σταθερές για να προχωρήσουν. Σε μια ανέτοιμη ηλικία, οι νέοι χρειάζονται το έναυσμα της ετοιμότητας.
Άρθρο της Βάλιας Κανελλάκη. Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού