Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουγγαρία – Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

O Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε καιρό πολέμου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τής νέας κυβέρνησης.

Το καθεστώς αυτό εγκρίθηκε από την ουγγρική βουλή σήμερα, Τρίτη και θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα. Αποτελεί ένα νέο «όπλο» της κυβερνησης, δίνοντάς της «το περιθώριο ελιγμών και τη δυνατότητα άμεσης δράσης» σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, διεμήνυσε ο ίδιος σε μήνυμά του στο Facebook.

Ο Ορμπάν, ο οποίος κέρδισε τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της 3ης Απριλίου, έχει χρησιμοποιήσει το έκτακτο αυτό μέτρο στο παρελθόν, μια φορά λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και αργότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Η έγκριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση του Ορμπάν να εγκρίνει γρήγορα μέτρα, με διατάγματα.

«Ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του «χρειάζεται χώρο για ελιγμούς ώστε να δράσει γρήγορα».

Διαφωνίες για την πρόταση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Νωρίτερα, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Όρμπαν είχε δηλώσει πως οι προτεινόμενες νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο πετρελαίου, δεν θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ την επόμενη εβδομάδα.

Στην επιστολή του με χθεσινή ημερομηνία, τόνισε ότι είναι απίθανο να βρεθεί λύση μέχρι τότε και ότι η Βουδαπέστη δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει με τις προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ έως ότου επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

«Κοιτάζοντας τη σοβαρότητα των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά, είναι πολύ απίθανο να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση πριν από την ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30-31 Μαΐου», είπε. «Είμαι πεπεισμένος ότι η συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για το πακέτο κυρώσεων χωρίς συναίνεση θα ήταν αντιπαραγωγική».

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει ότι θα χρειαστεί περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων και την επέκταση ενός αγωγού που φέρνει πετρέλαιο από την Κροατία.

Η ουγγρική κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι η μακροπρόθεσμη απεξάρτηση της οικονομίας της από το ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να κοστίσει έως και 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτόν τον μήνα την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά αυτές απαιτούν την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών μελών της ΕΕ και η Ουγγαρία τις εμποδίζει.

Με πληροφορίες από Bloomberg/Reuters