Τζορτζ Σόρος: Η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να είναι η αρχή του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να γίνει η «αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολιτισμού, όπως προειδοποίησε ο βετεράνος φιλάνθρωπος και επενδυτής, Τζορτζ Σόρος.

«Η εισβολή μπορεί να είναι η αρχή του Τρίτου Παγκόσμιου πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει», είπε χαρακτηριστικά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Η εισβολή στην Ουκρανία δεν προέκυψε από το πουθενά. Ο κόσμος εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν αγώνα μεταξύ δύο συστημάτων διακυβέρνησης που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα μεταξύ τους: την ανοιχτή και την κλειστή κοινωνία», πρόσθεσε.

Επιτιθέμενος ευθέως στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο Σόρος προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα βρίσκονται σε ανοδική πορεία ενώ τόνισε πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση. Παράλληλα, επέκρινε επίσης σφοδρά και την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για τις σχέσεις που ανέπτυξε με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο Σόρος, ο οποίος ηγήθηκε πριν από 3 χρόνια της κερδοσκοπικής οικονομικής επίθεσης που έδιωξε τη λίρα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών είπε ότι η Ευρώπη είχε ανταποκριθεί καλά στην κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας.

«Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να διερευνηθούν οι λεπτομέρειες, αλλά η Ευρώπη φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Απάντησε στην εισβολή στην Ουκρανία με μεγαλύτερη ταχύτητα, ενότητα και σθένος πιο πολύ από ποτέ στην ιστορία της», είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από Guardian