«Βρώμικο» παιχνίδι Ερντογάν: Βάζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ

Το «χαρτί» του Κυπριακού θέτει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μοχλό πίεσης για το παζάρι που έχει στήσει στο ΝΑΤΟ, με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας εξαρχής πει «όχι» στην ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών, τώρα εξετάζει, σύμφωνα με την βρετανική Express, το ενδεχόμενο να θέσει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους προκειμένου να αποδεχτεί την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον αρχηγό του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο τελευταίος φέρεται να πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τεθεί το θέμα στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ.

Η πηγή δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».

Ο Ερσίν Τατάρ, σε συνέντευξή του στην Sunday Express, αποκάλυψε ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος ενώ παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες για επανένωση των δύο πλευρών της Κύπρου είναι μάταιες.

Σημειώνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.