Την ώρα που οι Έλληνες δηλώνουν σχεδόν ανήμποροι να βάλουν καύσιμα στα οχήματά τους για τις μετακινήσεις τους ακόμη και προς τις εργασίες τους, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας.
Στο μεγαλύτερο πρόβλημα που βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το θέμα της ακρίβειας, καθώς τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ακολουθήσουν το κύμα αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα και ειδικά στα καύσιμα.
Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει μια νέα δέσμη μέτρων, η οποία θα έχει δυο επίπεδα και θα αφορά εκατομμύρια πολίτες, με στόχο την ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών.
Το ένα θα αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα για το οποίο έχει ήδη αναλυθεί το σχετικό εθνικό σχέδιο που θα εντατικοποιηθεί τον Ιούλιο με την πρακτική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ενώ το δεύτερο αφορά η τιμή των καυσίμων που συμπαρασύρει με τη σειρά της μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.
«Βραχνάς» τα καύσιμα
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του και απροστάτευτο αφήνοντας «ανοιχτό παράθυρο» για νέες παρεμβάσεις ειδικά στον τομέα των καυσίμων με τη βενζίνη σε ορισμένες περιοχές να έχει φτάσει και τα 2,66 ευρώ/λίτρο.
Ποια είναι όμως τα μέτρα που εξετάζονται;
- Συνέχιση της επιδότησης βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους και μετά τον Ιούνιο που λήγει το ισχύον μέτρο.
- Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης στην αντλία με ποσό άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο ,
- Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.
- Στοχευμένη και προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα μικρά νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ωστόσο το μέτρο αυτό έχει υψηλό ταμειακό κόστος για το δημόσιο, ενώ εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν το τελικό όφελος φτάσει στις τσέπες των καταναλωτών.
Ενδεικτικό της κατάρτισης που επικρατεί είναι πως τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής διαμορφώθηκε στο 10,9% και ήταν πολύ μεγαλύτερος από το μέσο πληθωρισμό που ήταν 10,2%, ενώ την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%.
«Γρίφος» το ψωμί
Πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς άφησε ανοιχτό παράθυρο για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου και συγκεκριμένα από το 13% στο 6%, όπως έχουν ζητήσει οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν πως η μείωση στην κατανάλωση αγγίζει το 25%, ενώ στα αρτοπαρασκευάσματα το 35%.
Σύμφωνα με τους αρτοποιούς ο καταναλωτής που ερχόταν κάθε μέρα στο φούρνο, πλέον έρχεται δύο με τρεις φορές τη βδομάδα.
Η πτώση του τζίρου όμως έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί και γενικότερα στα αρτοσκευάσματα.