Κυριακή κοντή γιορτή για τους… βιαστικούς

Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά…

Ο Τσίπρας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της αποφράδας 22ας Ιουνίου 2015.

Μάλλον τον Τσίπρα… θα είχε κατά νου ο Δημόκριτος όταν έλεγε: «Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά» (Οποιος ξεχνά τα δικά του σφάλματα, αποθρασύνεται).

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής: «Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τη μεσαία λαϊκή οικογένεια. Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΩΣΤΟΣΟ δεν είχε πει στη δήλωσή του ο Τσίπρας ήταν ότι, εκτός από τα «επαναστατικά» τσιτάτα που είπε για το πόπολο, πήγε εκείνη την αποφράδα ημέρα στις Βρυξέλλες με μια νέα πρόταση, η οποία περιελάμβανε τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης. Τόμπολα.

ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΛΟΙΠΟΝ των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τον «λαϊκό ηγέτη» και επαναστάτη του γλυκού νερού. Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, το δημοψήφισμα-παρωδία και το τρίτο και πιο βάρβαρο μνημόνιο.

ΑΥΤΑ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ έκανε ο Τσίπρας και η παρέα του εκείνο το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015, που τίναξαν τη χώρα στον αέρα. Και σήμερα ο αμετανόητος και αμετροεπής Τσίπρας κουνάει το χέρι στον ελληνικό λαό «απειλώντας» τον ότι θα τον ξανα-σώσει και βρίζει τους πολιτικούς αντιπάλους που έβαλαν πλάτη εκείνες τις σκοτεινές ημέρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να μη βγει η χώρα από το ευρώ.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ αυτήν τη σύντομη αναφορά στα «επιτεύγματα» του άχαστου και «λαϊκού ηγέτη», ας θυμηθούμε τι σχεδίαζαν για την Ελλάδα και την κοινωνία πίσω από τις κλειστές πόρτες Τσίπρας, Βαρουφάκης και σία.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults in the Room» (αποσπάσματα του βιβλίου δημοσιεύτηκαν στο «Πρώτο Θέμα», στο «Βήμα» και στην «Καθημερινή»), υπήρξαν απίστευτοι και αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη εκείνες τις ημέρες που η χώρα είχε μπει από τα χεράκια τους στην εντατική. Μάλιστα, ο Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι οι διάλογοι είναι καταγεγραμμένοι με το κινητό του και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ με το τι έλεγαν τον Ιούνιο του 2015, Τσίπρας, Βαρουφάκης και Φλαμπουράρης, σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα του βιβλίου (δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα») όταν ο τότε πρωθυπουργός μαθαίνει πως υπάρχουν 16 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τράπεζα της Ελλάδος:

Βαρουφάκης: Ανέφερα το απόθεμα των 16 δισ. ευρώ. Τα μάτια του Αλέξη άστραψαν.

Τσίπρας: Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ παραπεταμένα εδώ κι εκεί και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;

Βαρουφάκης: Αλέξη, η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή.

Τσίπρας: Ναι, Γιάνη, αλλά όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα.

Φλαμπουράρης: Εχουμε κάθε δικαίωμα (ούρλιαξε) να πάρουμε αυτά τα λεφτά.

Βαρουφάκης: Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να κατάσχουμε τα λεφτά της ΕΚΤ…

Σεμνά και λογικά

Κάποιοι επιπόλαιοι και επισπεύδοντες γαλάζιοι βουλευτές προτού μιλήσουν για τις εκλογές ας διαβάσουν και λίγο Κομφούκιο. Ειδικά αυτό που είπε για την άγνοια. «Η άγνοια είναι η νύχτα του μυαλού, αλλά μια νύχτα χωρίς φεγγάρι και αστέρια», έλεγε ο Κομφούκιος και ο νοών νοείτω. Κι αν δεν ταιριάζει στον πολιτισμικό τους κόσμο ο Κομφούκιος, ας διαβάσουν και ας αποστηθίσουν (για το μέλλον) την αρχαιοελληνική παροιμία: Κρείττον του λαλείν το σιγάν.

Τα ύστερα του κόσμου

Και τώρα τι θα απογίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στο κόμμα του Γιάνη, μετά την αποκάλυψη ότι ο φίλος τους Πολ Μέισον «κάρφωνε» στη βρετανική κυβέρνηση τα φιλορωσικά ΜΜΕ; Υπενθυμίζεται ότι ο Μέισον ήταν αυτός που, στην προσπάθειά του να στηρίξει το μαϊμού-δημοψήφισμα του 2015 που έστησε ο φίλος του Τσίπρας, είχε χαρακτηρίσει «γερμανοτσολιάδες» τους υποστηρικτές του «ΝΑΙ». Και, ναι, για να μην τα ξεχνάμε αυτά, υπήρχαν στην Ελλάδα πολιτικοί και κόμματα (βλ. ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και λοιπές αριστερές δυνάμεις) που χειροκροτούσαν τις μισαλλόδοξες και διχαστικές απόψεις αυτού του κυρίου.

Αξιοπρεπής ήττα

«Ο στόχος του Τσίπρα είναι μια αξιοπρεπής ήττα» υποστηρίζει ο σμπίρος μου που είναι καλά πληροφορημένος για τα συριζαϊκά δρώμενα. Στην εύλογη απορία μου ποιο ποσοστό θα θεωρήσει ο Τσίπρας «αξιοπρεπή ήττα», η απάντηση που έλαβα και σας τη μεταφέρω (και αμαρτίαν ουκ έχω) είναι «να μην πέσει κάτω από το 25%». Αν αληθεύει η πληροφορία του σμπίρου μου, που παρεμπιπτόντως δεν συνηθίζει να με διαψεύδει, τότε έχω να πω μόνο τούτο: πολύ αισιόδοξοι είναι εκεί στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Ειδικά στον πρώτο γύρο να κάνουν τον σταυρό τους αν το εκλογικό κοντέρ του ΣΥΡΙΖΑ έχει το 2 μπροστά.

Κυριακή κοντή γιορτή για τους… βιαστικούς

Το ’πε μια, το ’πε δυο, το ’πε χίλιες εκατό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Θα παρατηρήσει κάποιος, μα είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να «προαναγγέλλει» πρόωρες εκλογές;

Σωστή η επισήμανση. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, και ούτε ο Μητσοτάκης σκοπεύει να σπάσει αυτήν την παράδοση, εφόσον έχει αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Να προσθέσουμε μόνο το εξής: ούτε ο ανασχηματισμός προαναγγέλλεται. Ποιος ξέρει, μπορεί ο πρωθυπουργός να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα σε κάναν ριζικό και δομικό ανασχηματισμό… αναδομίζοντας ταυτόχρονα και κάποιους βιαστικούς υπουργούς και υφυπουργούς που στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους σκίζουν τα ιμάτιά τους ότι ο πρωθυπουργός μέχρι στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ηρεμία, ψυχραιμία και λίγα λόγια, σύντροφοι υπουργοί, γιατί ούτε ο Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος για τις πρόωρες κάλπες.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”