Οργή και απογοήτευση στις ΗΠΑ μετά την ανατροπή του δικαιώματος στην άμβλωση – Έκτακτο διάγγελμα από Μπάιντεν

Η οργή και η απογοήτευση σάρωσαν τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Μια απόφαση που αλλάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών καθώς ανατρέπει τις ομοσπονδιακές προστατευτικές διατάξεις για την αναπαραγωγή που θεσπίστηκαν πριν από σχεδόν 50 χρόνια μετά την υπόθεση ορόσημο Roe vs Wade.

Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν τη γνωμοδότηση ως σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ όπως ενημέρωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε έκτακτο διάγγελμα στις 19:30 ώρα Ελλάδος.

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε: «Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να λάβει κάποιος στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε την Παρασκευή «μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες που έχει δει ποτέ η χώρα μας».

«Οι Αμερικανίδες γυναίκες υφίστανται την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους από πέντε μη εκλεγμένους δικαστές του εξτρεμιστικού δικαστηρίου», συνέχισε ο Σούμερ. «Αυτοί οι δικαστές -που διορίστηκαν από Ρεπουμπλικανούς και προεδρεύουν χωρίς να λογοδοτούν- έκλεψαν το θεμελιώδες δικαίωμα στην άμβλωση».

Η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν επέκρινε τη γνωμοδότηση μέσω ανακοίνωσης, γράφοντας: «Έξι ριζοσπάστες δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ανέτρεψαν σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αφαιρώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Αποφάσισαν ότι η κυβέρνηση – και όχι το άτομο που είναι έγκυος – θα πρέπει να λάβει μια ιδιωτική απόφαση για την υγειονομική περίθαλψη και να αρνηθεί στις γυναίκες το δικαίωμα να ελέγχουν το σώμα και το μέλλον τους».