Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση τόσο στις συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, όσο και στην κάλυψη σε περιοχές με λίγους κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, το 2021 το 70% των νοικοκυριών στην Ευρώπη είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, σε σύγκριση με το 13% του 2013, ενώ παρόμοια πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην κάλυψη μικρών πληθυσμιακά περιοχών, με τις συνδέσεις VCHN να καλύπτουν πλέον το 37% της ευρωπαϊκής έκτασης, έναντι 4% του 2013.
Δες μέσα σε 1′ πόσα μπορείς να εξοικονομήσεις στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σου!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και των δύο γραφημάτων, έχοντας το μικρότερο ποσοστό συνδέσεων VHCN στην ΕΕ καθώς μόλις το 20% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, ενώ η κάλυψη σε περιοχές με λίγους κατοίκους (λιγότερους από 100 ανά τετ. χλμ.) δεν ξεπερνά το 1%
Ειδικότερα, η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό συνδέσεων VHCN στην ΕΕ καθώς μόλις το 20% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 70%.
Η δε κάλυψη σε περιοχές με λίγους κατοίκους (λιγότερους από 100 ανά τετ. χλμ.) βρίσκεται στο… 0%.
«Το 2021, η Μάλτα κατέγραψε ρεκόρ στην κάλυψη ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων (100% των νοικοκυριών), με το Λουξεμβούργο (96%), τη Δανία (95%) και την Ισπανία (94%) να ακολουθούν.
Αντίθετα αποτελέσματα καταγράφει η Ελλάδα (20%), η Κύπρος (41%) και η Ιταλία (44%). Σε οικιστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό, η Μάλτα κατέχει επίσης την πρωτιά (100%), με το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ολλανδία να ακολουθούν επιτυγχάνοντας το 79% της κάλυψής τους.
Η μικρότερη κάλυψη καταγράφεται στην Ελλάδα (0%), την Τσεχία (7%) και τη Φινλανδία (12%)», τονίζει η Eurostat.
Εκτός από αργό και…ακριβό
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη έκθεση της Eurostat, οι έλληνες χρήστες του διαδικτύου εμφανίζονταν να πληρώνουν πιο ακριβά από κάθε άλλο στην Ευρώπη τις υπηρεσίες internet.
Η Ελλάδα είχε διαφορά της τάξης του 63% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον αφορά τις τιμές χρήσης του Internet το 2019 και ήταν στη δεύτερη θέση με το ακριβότερο ίντερνετ πίσω από το Βέλγιο.