Στην ομιλία του για την 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κιουτάχεια ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής με λόγια υποτιμητικά για τους Έλληνες, τους οποίους χαρακτήρισε «άπιστους» και «ποταπούς», ακόμη και σήμερα.
Είπε ότι οι Έλληνες ήταν «το πιόνι άλλων εχθρικών δυνάμεων της εποχής, αλλά με την πίστη και την αποφασιστικότητά τους οι Τούρκοι κατάφεραν να τους ρίξουν στη θάλασσα».
«Ο εχθρός, που άρχισε να εισβάλει στην πατρίδα από παντού, μετά την αντίσταση στα Άδανα, το Αντέπ, το Μαράς, όταν είδε τις δυσκολίες, άφησε την υπεργολαβία των ύπουλων σκοπών του στους Έλληνες. Ο εχθρός μπορεί να είχε περισσότερα πολυβόλα, κανόνια, φορτηγά, αυτοκίνητα και αεροπλάνα από εμάς, αλλά η γεμάτη πίστη καρδιά των στρατιωτών μας κάλυπτε όλες αυτές τις ελλείψεις. Στην πραγματικότητα, ενώ ο ελληνικός στρατός υποχωρούσε, το 65% από τους 200 χιλιάδες στρατιώτες του υπέστη πανωλεθρία στη γραμμή Αφιόν-Κιουτάχεια», δήλωσε στη συνέχεια.
Όπως πρόσθεσε, «Μετά τη μεγάλη επίθεση που ξεκίνησε από το Κοτζάτεπε και επεκτάθηκε στο Ντουμλούπινάρ, αυτό το γεμάτη πίστη έθνος έριξε από τη Σμύρνη τους άπιστους στη θάλασσα. Οι στρατιώτες μας είχαν καταστρέψει όλα τα μέτωπα γύρω από το Αφιόν μέσα σε δύο μέρες με την επίθεση που ξεκίνησαν με τις κραυγές “Αλλάχ-Αλλάχ”. Οι προσευχές που ανυψώνονταν στον ουρανό, έδιναν την χαρμόσυνη είδηση την απελευθέρωση της πόλης Αφιόν, η οποία καταστράφηκε και κάηκε από τους Έλληνες. Το ίδιο υπέροχο σκηνικό βιώθηκε και στην Κιουτάχεια στις 30 Αυγούστου, όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη. Δηλαδή εδώ. Ο ελληνικός στρατός κατατροπώθηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι διοικητές του αιχμαλωτίστηκαν και ηττήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις. Από τη μια πλευρά ο στρατός μας προελαύνανε προς τη Σμύρνη, από την άλλη συνέχιζε να καταδιώκει τα στρατεύματα του ελληνικού στρατού που έφευγαν προς τα βόρεια του Εσκίσεχίρ».
«Βλέπουμε ότι το κάψιμο και η καταστροφή όλων των πόλεων μας από τον εχθρό, καθώς υποχωρούσε, το βλέπουμε σαν απόδειξη του ποταπού χαρακτήρα τους. Όπως είναι και σήμερα», είπε εμφαντικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν δήλωσε, έπειτα, περήφανος ότι ανύψωσε τη χώρα του πολύ πέρα από το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού, που ήταν ο στόχος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
«Το έθνος μας, που κέρδισε την εθνική του ανεξαρτησία, έπρεπε να περιμένει πολύ για να φτάσει στην ανεπτυγμένη και ευημερούσα Τουρκία που ονειρευόταν μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας», είπε επαίροντας τη διακυβέρνησή του.
Κάλεσε τους πολίτες να δώσουν «τη μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα το 2023»
«Έχουμε ξεπεράσει κάθε εμπόδιο. Αποτρέπουμε κάθε επίθεση. Χαλάμε κάθε παιχνίδι. Γνωρίζουμε ότι όποιος κάνει υπομονή, νικά», συμπλήρωσε ενώ προέτρεψε τους πολίτες του να δώσουν τη μεγάλη μάχη αυτού του αιώνα το 2023.
«Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;», ρώτησε έπειτα ο Τούρκος πρόεδρος το συγκεντρωμένο πλήθος για να πάρει θετική απάντηση.
Η νέα εμπρηστική δήλωση Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολίασε νωρίτερα σήμερα τη φερόμενη «παρενόχληση» τουρκικών αεροσκαφών από το πυραυλικό σύστημα S-300 της Ελλάδας, λέγοντας ότι «αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας πρέπει να ιδωθεί, να κατανοηθεί και να δοθούν εξηγήσεις», είπε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σε στρατιωτική εκδήλωση ότι τα τουρκικά αεροσκάφη που πετούν σε διάφορες αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κλειδώθηκαν από τα ραντάρ του ελληνικού συστήματος αεράμυνας S-300 και -όπως είπε- «μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη».
Αναφερόμενος στις πρόσφατες ελληνοτουρκικές αερομαχίες, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε: «Δυστυχώς, αυτός ο κακός γείτονας παρενοχλείμε διάφορους τρόπους στο Αιγαίο. Ας ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά ότι το ναυτικό, ο στρατός ξηράς και η πολεμική μας αεροπορία δεν συμβιβάζονται και δεν πρόκειται να κάνει ποτέ παραχωρήσεις όταν υπάρξει οποιαδήποτε παρενόχληση».
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού, ο Ακάρ ανέφερε ότι: «Υπήρξε ένα περιστατικό στις 23 Αυγούστου. Αν και διαπραγματευτήκαμε με τους Αμερικανούς στο παρελθόν για περιφερειακά συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας για να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο μας, δεν μας έδωσαν το σύστημα αεράμυνας Patriot. Μιλήσαμε με τους Γάλλους, δεν έδωσαν το SAMP-T. Έτσι πήγαμε και αγοράσαμε τους S-400. Σηκώθηκε ένας κουρνιαχτός και είπαν, “πώς μπορείς να αγοράσεις ένα τέτοιο σύστημα;”. Τώρα, στις 23 Αυγούστου, ένα υπομοντέλο αυτού, τα S-300, κλείδωσαν στα ραντάρ τους τουρκικά F-16, την ώρα που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ. αυτό που έκανε ο κακός γείτονάς μας πρέπει να γίνει γνωστό, να δημοσιοποιηθεί και να καταγγελθεί. Μία τέτοια κραυγαλέα αυθάδεια, μία τέτοια απερισκεψία είναι απαράδεκτη».
Σχολιάζοντας την απάντηση της Ελλάδας ότι «δεν μπορούσαμε να ταυτοποιήσουμε τα αεροπλάνα», ο Ακάρ είπε, «τα σχέδια πτήσεις είχαν δημοσιευτεί παντού, τα προγράμματα είχαν γίνει γνωστά ότι στις 22 Αυγούστου αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα συνοδεύσουν αμερικανικά αεροπλάνα. Λίγες μέρες αργότερα θα τα συνόδευαν οι Έλληνες, αλλά αυτός ο κακός γείτονας κατέφυγε σε ψέματα και αρνήσεις του τύπου ‘δεν τα αναγνωρίζουμε’, όταν ήταν τόσο ξεκάθαρο».
Έντονη αντίδραση και από Μπαχτσελί
Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και εταίρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε επίσης σήμερα, Δευτέρα: «Το κλείδωμα των τουρκικών μαχητικών που πετούν σε αποστολές μέσω του συστήματος αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης είναι μια εχθρική ενέργεια, μια προχωρημένη πρόκληση».
«Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από τις ΗΠΑ, που αντέδρασαν στο σύστημα αεράμυνας S-400 της Τουρκίας και εφάρμοσαν κυρώσεις, ενώ παραμένουν σιωπηλές απέναντι στο σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας», πρόσθεσε.
«Το να φτάνει η Ελλάδα στα όριά της την υπομονή του έθνους μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και να εντείνει τις παρενοχλήσεις της στον αέρα και στη στεριά, είναι ουσιαστικά μια ασύμμετρη αντανάκλαση του εκατοντάχρονου πόνου και του εφιάλτη που ζουν εδώ και 100 χρόνια. Επιθυμία μου είναι η σημερινή κυβέρνησηπου στοιχειώνει τον ελληνικό λαό να συνέλθει και να σταματήσει άμεσα να κυνηγάει την τρέλα. Διαφορετικά, το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι πολύ πιο βαρύ από την 30ή Αυγούστου 1922. Ένα τίμημα που μπορεί να εκδηλωθεί ως αναπόφευκτο γεγονός της ζωής και της ιστορίας».