Εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα οι δυνάμεις του Ισραήλ -Νέες φωτογραφίες από το IDF

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ να ετοιμάζονται για τη χερσαία επίθεση τη Γάζα έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

Κάτι που έρχεται προς επίρρωση των όσων είπε πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το Σάββατο, ο οποίος τόνισε ότι οι στόχοι του Ισραήλ είναι να συντρίψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει την ύπαρξή του ως κράτους, αλλά και να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούν οι τρομοκράτες στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, πλεόν, ο πόλεμος έχει μπει στο δεύτερο στάδιό του.

Κάλεσμα στους Παλαιστίνιους να φύγουν προς τον Νότο

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σήμερα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

«Οι άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας και από την πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν προσωρινά νότια του Ουάντι Γάζα προς πιο ασφαλή ζώνη, όπου θα μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αύριο (σ.σ.: σήμερα, Κυριακή) οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν», σημειώνει στην ανάρτησή του ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξουδετερώνουν πυρήνες της Χαμάς στο εσωτερικό της Γάζας

Χθες, οι δυνάμεις του Ισραήλ συνέχισαν τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χτυπώντας σκληρά στόχους των τρομοκρατών της Χαμάς στην περιοχή. Νωρίτερα, το Ισραήλ απηύθυνε νέα έκκληση στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή, σηματοδοτώντας ότι επρόκειτο να ξεκινήσει νέα επέμβαση του στρατού.

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν και από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Ο «Σιδερένιος Θόλος» αναχαίτισε πυραύλους της Χαμάς το βράδυ του Σαββάτου.

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome αναχαιτίζει μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα / AP Photo/Oded Balilty
Άλλωστε, μιλώντας μαζί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι ο στρατός σφυροκοπά αδιάκοπα και σδοφρά τη Χαμάς στη Γάζα, με επιθέσεις από το έδαφος, κάτω από το έδαφος, από τον αέρα και από τη θάλασσα.

Το Ισραήλ απέσυρε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, μετά από δηλώσεις Ερντογάν

Η ένταση δεν έμεινε μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, πάντως, αφού υπήρξαν και διπλωματικά «επεισόδια». Μετά από δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε στην Κωνσταντινούπολη ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και κατηγόρησε τη Δύση για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα, αποσύρθηκαν οι διπλωμάτες του Ισραήλ από την Τουρκία.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας επανεξετάζονται, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ.

Μεγάλο μέρος των μαχών στη Γάζα μπορεί να γίνει στα τούνελ της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτή

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο, αναλυτής εκτιμά ότι ο κύριος όγκος των μαχών του Ισραήλ θα μπορούσε να λάβει χώρα σε υπόγειες σήραγγες, όπως μετέδωσε το Sky News.

Μετά την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ, ο Rob Clarke, διευθυντής της μονάδας άμυνας και ασφάλειας της Civitas, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μαχών για τις δυνάμεις του Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει κάτω από το έδαφος.

«Είδαμε την αποδυνάμωση της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς από τον αέρα [και] από το ισραηλινό πυροβολικό και τα πλήγματα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και αυτό έχει ήδη προετοιμάσει τον χώρο μάχης προκειμένου να εισέλθουν τα στρατεύματα των IDF”», είπε.

Είπε ότι αναμένει ότι το «μεγαλύτερο μέρος των μαχών» θα λάβει χώρα στις υπόγειες σήραγγες αξίας εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα.

Η Χαμάς διεξάγει «ψυχολογική τρομοκρατία» για τους ομήρους, λέει ο εκπρόσωπος των IDF

Η Χαμάς διεξάγει «ψυχολογική τρομοκρατία» σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ομηρίας, δήλωσε ο υποναύαρχος Χαγκάρι των IDF.

Μιλώντας σε ενημέρωση των ΜΜΕ, ερωτηθείς αν οι αναφορές που υποδηλώνουν ότι μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ ήταν κοντά, είπε ότι πρέπει να «αντιμετωπίζουμε τις φήμες για συμφωνίες για ομήρους με σκεπτικισμό».

Η Χαμάς ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι το Ισραήλ σταμάτησε απότομα τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στο τελικό στάδιο.

«Πρόκειται για ψυχολογική τρομοκρατία από τη Χαμάς… [και] υπάρχει μόνο ένας σαφής σκοπός γι’ αυτό – να ασκηθεί πίεση και τρόμος στις οικογένειες», είπε ο Χαγκάρι.