Χρηματική αμοιβή θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που θα ελέγχουν με το κινητό τους τις αποδείξεις που λαμβάνουν και θα καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ τις αποδείξεις που δεν είναι γνήσιες. Το ύψος της αμοιβής θα είναι πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι γνήσια και δεν έγινε ορθή διαβίβαση των στοιχείων της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ.
Τη νέα εφαρμογή «Appodixi» που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να σκανάρουν το QR CODE στις αποδείξεις παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και όπως έγραψε το insider.gr θα είναι διαθέσιμη από το Play Store και το App Store. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες στην ΑΑΔΕ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε περίπτωση που η εφαρμογή εντοπίσει πρόβλημα, ειδοποιείται αυτομάτως η Φορολογική Αρχή, ώστε να προβεί στις νόμιμες ενέργειες για τη βεβαίωση της παράβασης και τον καταλογισμό προστίμου. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ «επεξεργαζόμαστε τη δυνατότητα να προβλεφθεί για τους πολίτες κίνητρο χρήσης της εφαρμογής, με τη μορφή της απόδοσης στον καταγγέλλοντα τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση ή τον επαγγελματία για τη μη νόμιμη απόδειξη που «σκάναραν» μέσω του Appodixi. Έτσι, μέρος από τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει η αξιοποίηση της εφαρμογής, θα επιστρέψει απευθείας στον πολίτη ο οποίος συνέβαλε ώστε να αντληθούν τα έσοδα αυτά».
Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, έθεσε ως έναν από τους στρατηγικούς στόχους της, στο πεδίο της οικονομίας, τη διαμόρφωση ενός σταθερού, οικονομικά αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Στόχος ο οποίος βασίζεται σε 4 βασικούς άξονες πολιτικής για την ενθάρρυνση της απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της κουλτούρας πληρωμών, δεδομένου ότι η φορολογία – πέραν της προφανούς λειτουργίας της για τη διασφάλιση εσόδων – αποτελεί χρήσιμο μοχλό επίτευξης αναπτυξιακών στόχων.