Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Πάρτι στο Twitter από τους Ιρλανδούς

Ήταν τον Οκτώβριο του 2021, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην Βόρεια Ιρλανδία, όπως ήταν προγραμματισμένο, αφού οι γιατροί της συνέστησαν να μείνει στο παλάτι και να ξεκουραστεί. Ήταν η πρώτη φορά που οι Βρετανοί ανησύχησαν για την υγεία της.

Ο θάνατός της χθες, προκάλεσε τεράστια λύπη στην Βρετανία και πολλές χώρες εξέφρασαν επίσημα τα συλλυπητήρια τους. Η σχέση της όμως με τους Ιρλανδούς δεν ήταν ποτέ καλή. Ο πρόεδρος της χώρας, Μάικλ Ντ. Χίγκινς, επισήμως εξέφρασε τη λύπη του για τον χαμό της Ελισάβετ, αναφερόμενος σε αυτήν ως «αξιοσημείωτη φίλη της χώρας», ενώ είπε πως ο ρόλος της στην φιλιά των δυο κρατών ήταν σημαντικός.

Ο θάνατος της βασίλισσας έγινε πρώτο trend και στο Twitter. Και μπορεί οι Άγγλοι και οι λοιποί Βρετανοί να εκφράσουν την λύπη τους, αλλά οι Ιρλανδοί είχαν άλλη άποψη. Θυμήθηκαν την σκοτεινή ιστορία των σχέσεων των δυο χωρών και ξέσπασαν κατά του ιμπεριαλισμού.

Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Κόρνες και πανηγύρια στις ιρλανδικές πόλεις, ενώ τα tweets των Ιρλανδών είναι είτε με διάθεση γιορτής, είτε με διάθεση κριτικής. Δείτε μερικά από αυτά: