Δημοσκόπηση: Τι πιστεύουν οι πολίτες για το «Μητσοτάκης γιοκ» – Πώς διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους Τούρκους, την οικονομία, την πολιτική. Τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης

«Οι Τούρκοι είναι φίλοι μας», θεωρεί το 68% των Ελλήνων. «Απροετοίμαστο» ένα στα δύο νοικοκυριά ως προς τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. «Όχι» στα επιδόματα, «Ναι» στη μείωση ΦΠΑ λέει το 80%. Αυτά είναι κάποια από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview που παρουσιάζει η Politic, μαζί με την πρόθεση ψήφου και το τι πιστεύουν οι πολίτες για τα κόμματα και τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στις 8,3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Tσίπρα στην ΔΕΘ. Ειδικότερα: Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,3% (από 32,1%), ο ΣΥΡΙΖΑ 24% (από 23,9%), το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 10,6% (από 11,5%), το ΚΚΕ 6,1% (από 5,1%), η Ελληνική Λύση 5,1% (από 5,4%), το ΜέΡΑ25 3,6% (από 3,5%), και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία 1,7%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,2%. Αναποφάσιστο εμφανίζεται το 7,4% του σώματος.

Οι κερδισμένοι στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έπεισε περισσότερο στη ΔΕΘ, καθώς υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλόλητα για πρωθυπουργός σχεδόν με διπλάσια διαφορά. Ο πρωθυπουργός κερδίζει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και συγκεντρώνει το 47%. Αντίστοιχα, και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται κατά 2 μονάδες πιο ενισχυμένος, συγκεντρώνοντας το 27

μειώσει το ΦΠΑ για την αντιμετωπιστούν η ακρίβεια και οι πληθωριστικές τάσεις της αγοράς. Αντίθετα, μόλις το 9% τάσσεται υπέρ της επιδοματικής πολιτικής (fuel pass, power pass κτλ) ως λύση απέναντι στην ακρίβεια. 

Τέλος, όσον αφορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τις αυξήσεις στην ενέργεια που καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το χειμώνα τα νοικοκυριά, ένας στους δύο παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας.