Το κύριο βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού πέφτει αδιαμφισβήτητα στην αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων, καθώς ο αυξήσεις έχουν περάσει από την ενέργεια στα ράφια. Ωστόσο η κυβέρνηση πιέζεται πολιτικά και από μια σειρά υποθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όπως τα θέματα των παρακολουθήσεων αλλά και του Ανδρέα Πάτση.
Πρόκειται για δύο ζητήματα που προκαλούν σφοδρές «μονομαχίες» και δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί ο πολιτικός αντίκτυπος που θα έχουν σε βάθος χρόνου. Και κυρίως αυτό που μένει να φανεί είναι σε ποιο βαθμό ανάλογες υποθέσεις θα επηρεάσουν το πολυπόθητο κεντρώο χώρο, στον οποίο η Νέα Δημοκρατίαποντάρει στο δρόμο προς τις κάλπες.
Το θέμα των παρακολουθήσεων παραμένει ανοιχτό καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στη χώρα μας επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου (PEGA), ενώ χθες δημοσίευμα της εφημερίδας Documento αναφερόταν σε παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων (στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά και σε υπουργούς της κυβέρνησης), δημοσιογράφων και άλλων προσώπων. Με την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να αναζωπυρώνεται και όλα να δείχνουν πως στο δρόμο προς τις κάλπες θα επικρατήσει το σκληρό ροκ.
Δεν αποτελεί μυστικό πως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν επιθυμούν να φτάσουν στις κάλπες με το θέμα των παρακολουθήσεων να είναι ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο με δεδομένο πως μια σειρά ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα – όπως για παράδειγμα για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης – είναι εμφανές πως η συζήτηση δεν πρόκειται να κλείσει.
Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα, ενώ σημειώνουν πως λογισμικά παρακολούθησηςυπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή. Και προστίθεται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας κακόβουλωνλογισμικών στην χώρα.
Παράλληλα γίνεται λόγος για κέντρα «που έχουν ενοχληθεί από την κυβέρνησηκαι δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια που έχει επιτύχει η Ελλάδα» και τα οποία «θα προτιμούσαν μια άλλη κυβέρνηση, πιο βολική, και έναν άλλο πρωθυπουργό, αδύναμο και ελέγξιμο». Με την αντιπολίτευση πάντως να εξαπολύει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση και την πολιτική αντιπαράθεση να παίρνει φωτιά.
Ωστόσο δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος των παρακολουθήσεων στην κοινή γνώμη που προβληματίζει τη Νέα Δημοκρατία αλλά και η βαριά σκιά από την υπόθεση Πάτση. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB το 65,6% θεωρεί πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας γνώριζε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση αρκετό καιρό πριν την διαγραφή του. Παράλληλα ο ένας στους δυο πολίτες που απάντησαν στη δημοσκόπηση δηλώνει πως η Νέα Δημοκρατία δεν κινήθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά και καθυστέρησε να αποπέμψει τον πολιτικό.
Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως υπήρξε διαγραφή του βουλευτή όταν ήρθαν στο φως οι δραστηριότητες του. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως το γεγονός πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούν κόκκινα δάνεια σίγουρα έχει βαρύ αντίκτυπο σε μια εποχή που τα νοικοκυριά δίνουν μάχη με τις ανατιμήσεις.
Να σημειωθεί πως το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πρόταση συνολικής αναρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του «πόθεν έσχες». Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως σκοπός της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και να μην δημιουργούνται κανενός είδους σκιές.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας λίγο πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο όπου διεξάγεται η σύνοδος για το κλίμα. Στην κυβέρνηση περιμένουν ένα δύσκολο χειμώνα και αναμένουν να δουν αν όλα αυτά τα ανοιχτά μέτωπα θα επηρεάσουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.
Το αφήγημα της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες
Στην οικονομία εστιάζει η κυβέρνηση, καθώς γνωρίζει πως από τη μάχη της ακρίβειας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Μια σειρά μέτρων πρόκειται να μπουν το επόμενο διάστημα σε ισχύ – π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση συντάξεων, αύξηση κατώτατου μισθού- ενώ το δρόμο για τη Βουλή θα πάρει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ευνοϊκές διατάξεις για τους οφειλέτες αλλά και κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (κάτι που οδηγεί σε αύξηση μισθών στο δημόσιο).
Παράλληλα στην κυβέρνηση ποντάρουν σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών (π.χ. επιτάχυνση έκδοσης συντάξεων, φθηνή στέγη), ενώ έμφαση δίνεται στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας. Μάλιστα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση για τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των ελληνικών ΑΕΙ και 30 μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων.