Ο Μανώλης Γλέζος υπό καταρρακτώδη βροχή και με υψωμένη γροθιά στο Πολυτεχνείο – Μια ιστορική φωτογραφία

Η εμβληματική φωτογραφία με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, να αποτίει φόρο τιμής με υψωμένη τη γροθιά αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή έκανε το γύρο του διαδικτύου στην επέτειο του Πολυτεχνείου του 2017 και έμεινε στη ιστορία.

Εκείνη τη χρονιά ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων τιμής στο Πολυτεχνείο για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή. Κόσμος, πολίτες σύλλογοι και φορείς, κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μανώλης Γλέζος, που κατέθεσε λουλούδια τη στιγμή της έντονης βροχόπτωσης.

Photo: EUROKINISSI

Στις 30 Μαρτίου του 2020, σε ηλικία 97 ετών ο εμβληματικός αγωνιστής έφυγε από τη ζωή.

Υπήρξε από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης Ιστορίας πρωταγωνιστώντας στην Αντίσταση όταν κατέβασε τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη τον Μάιο του 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα.

Το τολμηρό αυτό εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή και καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής. Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».