Αφού ο πλανήτης θερμαίνεται, γιατί το ακραίο κρύο πλήττει όλο τον κόσμο; Ιδού η απάντηση

Την ώρα που ο πλανήτης σπάει το ένα ρεκόρ υπερθέρμανσης, κύματα θανατηφόρου ψύχους φέρνουν ακραίο κρύο σε διάφορες περιοχές του κόσμου, δίνοντας «πάτημα» σε όσους αρνούνται ότι η κλιματική κρίση είναι υπαρκτή ή σημαντική.

Αλλά ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή -και πιο συγκεκριμένα η ταχεία υπερθέρμανση στην Αρκτική- μπορεί στην πραγματικότητα να αυξάνει την πιθανότητα ο παγωμένος, πολικός αέρας να μπορεί να φτάνει πλέον σε όλο και πιο νότιες περιοχές.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το κύμα ψύχους που πλήττει τις βορειοανατολικές ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η συχνότητα των πυκνών χιονοπτώσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ βίωσαν τον θερμότερο Ιανουάριο και τώρα περιμένουν -34 βαθμούς Κελσίου

Στην Αμερική, ο περασμένος μήνας κατατάσσεται ως ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί για όλες σχεδόν τις βορειοανατολικές πόλεις. Για την πόλη της Νέας Υόρκης ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που οι θερμοκρασίες ήταν καθημερινά πάνω από το μέσο όρο και η πρώτη φορά που ο πρώτος μήνας του έτους τελείωσε χωρίς αξιόλογες χιονοπτώσεις στην πόλη.

Αλλά ο καιρός αναμένεται να αλλάξει απότομα αυτό το Σαββατοκύριακο, με το ρεκόρ ζέστης να μετατρέπεται σε ρεκόρ ψύχους και τους ειδικούς να περιμένουν σημαντικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ενδεικτικά, ο ψυχρός άνεμος αναμένεται να πέσει στα επικίνδυνα επίπεδα των -34 βαθμών Κελσίου το Σάββατο. Πού οφείλονται, λοιπόν, αυτές οι απότομες και επικίνδυνες μεταβολές του καιρού;

Πλέον το πολικό ψύχος πλήττει περιοχές που δεν είχαν βιώσει ποτέ ακραίο κρύο

Ενώ οι χειμώνες γίνονται γενικά θερμότεροι συνολικά και τα ρεκόρ ζέστης ξεπερνούν αυτά του κρύου, αυτός ο Ιανουάριος έφερε μια περίοδο ακραίου κρύου σε μέρη της Ασίας. Οι θερμοκρασίες στην πόλη Μόχε της βόρειας Κίνας έπεσαν κατακόρυφα στους -53 βαθμούς Κελσίου, τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ποτέ η χώρα.

Το σφοδρό κρύο και οι μεγάλες ποσότητες χιονιού στην Ιαπωνία σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους σε αυτό που ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, Hirokazu Matsuno, αποκάλεσε «κρύο που συμβαίνει μια φορά τη δεκαετία».

Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών σημειώθηκαν επίσης σε πολλά μέρη στη Νότια Κορέα.

Ακόμη, περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν στους -28 βαθμούς Κελσίου, σε έναν από τους πιο σκληρούς χειμώνες που έχει βιώσει η χώρα μέχρι στιγμής.

Η πιο κρύα πόλη του κόσμου, μάλιστα, το Γιακούτσκ στην ανατολική Σιβηρία, είδε τη θερμοκρασία να φτάνει στους μείον 62,7 βαθμούς Κελσίου –η χαμηλότερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Ο ακραίος χειμωνιάτικος καιρός μετατοπίζεται τώρα στις ΗΠΑ, με τον επικίνδυνα κρύο αέρα της Αρκτικής να ωθείται προς τα νότια και να σαρώνει πολλές περιοχές της χώρας.