Μελέτη: Ποιές χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε πυρηνικό πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου, ειδικά τον τελευταίο χρόνο με τις απειλές που εκτοξεύονται από τη Ρωσία, σκιάζει τον πλανήτη, με ερευνητές να προσπαθούν να αποτιμήσουν ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να καταλήγουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Risk Analysis, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία, το Βανουάτου και οι Νήσοι Σολομώντος είναι οι νησιωτικές χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες παραγωγής επαρκών τροφίμων για τους πληθυσμούς τους, σε περίπτωση μιας «αιφνίδιας καταστροφής που μειώνει το ηλιακό φως» στον πλανήτη, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος, μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου ή μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές «θα υπάρχουν πιθανώς θύλακες επιζώντων ανά την υφήλιο ακόμη και στο χειρότερο σενάριο» και οι πιο ανθεκτικές χώρες θα έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν μια επιστροφή στη ζωή όπως ήταν πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Ο Μεντβέντεφ απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία
Οι συντάκτες της μελέτης συνέκριναν 38 νησιωτικές χώρες, βάσει 13 παραγόντων, που, όπως λένε, θα μπορούσαν να προβλέψουν την επιβίωση, όπως η παραγωγή τροφίμων, η ενεργειακή αυτάρκεια και η επίδραση της καταστροφής στο κλίμα. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αμφότερες με εύρωστη γεωργική παραγωγή και μακριά από πιθανές τοποθεσίες του βόρειου ημισφαιρίου με αυξημένη ραδιενέργεια σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, βρέθηκαν στην κορυφή.

«Το απόθεμα τροφίμων της Αυστραλίας είναι γιγαντιαίο» καταλήγει η μελέτη, «καθώς έχει τη δυνατότητα να θρέψει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους».

Οι σχετικά καλές υποδομές της, το τεράστιο ενεργειακό πλεόνασμα, η υψηλή υγειονομική ασφάλεια και ο αμυντικός προϋπολογισμός της ήταν από τους παράγοντες που την ώθησαν στην κορυφή. Μολαταύτα, στα ντεσαβαντάζ της Αυστραλίας περιλαμβάνονται οι σχετικά στενοί στρατιωτικοί δεσμοί της με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που την καθιστούν πιθανότερο στόχο σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Εν προκειμένω, η Νέα Ζηλανδία πλεονεκτεί, λένε οι ερευνητές, με το μακροχρόνιο καθεστώς της χωρίς πυρηνικά, ενώ στα ατού της μετρά και η γεωγραφική της θέση στον Ειρηνικό Ωκεανό, που θα την προστατέψει αν πέσει απότομα η παγκόσμια θερμοκρασία από το σκοτάδι στον πλανήτη, που θα έχει μεγάλη διάρκεια.

«Έχουμε αυτή τη σούπερ αποτελεσματική εξαγωγική οικονομία τροφίμων που θα μπορούσε να θρέψει τους Νεοζηλανδούς (…) ακόμη και στο χειρότερο σενάριο μιας μείωσης της σοδειάς κατά 61% στη διάρκεια ενός παρατεταμένου πυρηνικού χειμώνα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οτάγκο, Νικ Γουίλσον, εκ των συντακτών της μελέτης.

Και άλλες νησιωτικές χώρες θα μπορούσαν να παράγουν επαρκή τρόφιμα σε μια τέτοια κρίση, σύμφωνα με τον Γουίλσον και τον δρα Ματ Μπόιντ, που συνυπογράφει τη μελέτη, αλλά η πιθανή κατάρρευση της βιομηχανίας και της κοινωνικής συνοχής θέτει αν αμφιβόλω την αντοχή τους.

Η παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 97% σε Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ σε μοντέλα πυρηνικού χειμώνα, και οι χώρες αυτές θα αναγκάζονταν να στηριχθούν σε νέες τεχνολογίες παραγωγής τροφίμων.