Πραγματοποιήθηκε η 18η ΓΣ της ΕΛΟΠΥ Χαιρετισμός από τον Υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές

Αμερική, η επόμενη μεγάλη αγορά για τα ψάρια ελληνικής εκτροφής

Με την παρουσία των 22 Μελών και στελεχών των εταιριών της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της  Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων, συνεργατών και τα εμπορικά και δημοσιογραφικά τμήματα των  ΜΜΕ, έγινε στις 14 Φεβρουαρίου στο Divani Caravel η ετήσια εκδήλωση για την κοπή πίτας της ΕΛΟΠΥ.

Προηγουμένως, είχε πραγματοποιηθεί η 18η Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης κατά την οποία:

  • παρουσιάστηκε ο οικονομικός απολογισμός και οι δράσεις του 2022
  • εγκρίθηκε ομόφωνα o οικονομικός προϋπολογισμός του 2023 που θα προσεγγίσει τα €3.5εκ
  • συμφωνήθηκε η επέκταση του προωθητικού προγράμματος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στις ΗΠΑ, με ποσό επένδυσης €1.0εκ
  • συζητήθηκε η ομαλή μετάβαση από το ΕΠΑΛ 2014 – 2020 στο ΠΑΛΥΘ 2021 – 2027
  • έγινε ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά και θεσμικά θέματα 

Επίσης,  συζητήθηκαν:

  • οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
  • το μέλλον της οργανικής υδατοκαλλιέργειας 
  • η υγεία των εκτρεφόμενων οργανισμών σε σχέση με τα πρότυπα ευζωίας που έχει θεσπίσει η ΕΛΟΠΥ
  • ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της ΕΛΟΠΥ σε προγράμματα που προάγουν την αποτελεσματική λειτουργία του κλάδου, το ΕΛΚΕΘΕ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσίασαν στη Γενική Συνέλευση το πρόγραμμα AquaSafe, ένα γεωπληροφοριακό σύστημα υποστήριξης της υδατοκαλλιέργειας ακρίβειας.

Την εκδήλωση κοπής πίτας προλόγισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιος για τα θέματα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας κ. Σίμος Κεδίκογλου, που αναφέρθηκε στη θετική συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με την ΕΛΟΠΥ και τη διαχρονική στήριξη του Υπουργείου με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Σταύρου Αραχωβίτη, πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε η Διευθύντρια του γραφείου του κα. Καλλιόπη Κοκκινάκη.

Με την παρουσίαση τίμησε την εκδήλωση η κα. Κατερίνα Μπατζελή, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΟΠΥ κ. Απόστολος Τουραλιάς, αναφέρθηκε στον απολογισμό του έργου της ΕΛΟΠΥ και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, με κύρια απόφαση το 2023 να οριστεί ως  βασικός στόχος ανάπτυξης του κλάδου η αγορά της Αμερικής. Με αυτήν την κίνηση της, η ΕΛΟΠΥ γίνεται ακόμα πιο εξωστρεφής με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα σε Ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.

Στα πλαίσια προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η ΕΛΟΠΥ προσφέρει το αντίτιμο του φλουριού σε προγράμματα που στηρίζουν τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία.

Σχετικά με την ΕΛΟΠΥ και το Fish from Greece

Η ΕΛΟΠΥ, κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές.Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της εγχώριας παραγωγής και εξάγουν τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. 

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.

Τα προϊόντα των εταιρειών-μελών της ΕΛΟΠΥ φέρουν την πιστοποίηση και συλλογική σήμανση Fish from Greece που αποτελεί σφραγίδα ποιότητας για τους καταναλωτές. Το φρέσκο ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece είναι μια γευστική, ασφαλής και θρεπτική επιλογή. Μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον, στα πεντακάθαρα, διάφανα νερά της χώρας μας, κάτω από αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφεται με πλήρως ισορροπημένες GMO-free ιχθυοτροφές.