Τσατραφύλλιας: Αυτές είναι οι 4 περιοχές που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Απότομη αλλαγή του καιρού με το… καλημέρα επιφυλάσσει ο Μάιος. Συγκεκριμένα, μετά το άστατο σκηνικό της Πρωτομαγιάς, ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας το οποίο θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας «βαρομετρικό χαμηλό στροβιλίζεται ανοικτά του Ιουνίου και αναμένεται να προκαλέσει σημαντική επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες κυρίως στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο με αρκετές βροχές, καταιγίδες και έντονη κεραυνική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha «τα φαινόμενα δεν αποκλείονται να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή κυρίως τις βραδινές ώρες».

Όπως επισημαίνει, ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο Πέλαγος θα επηρεάσει τη χώρα μας την Τρίτη 2 Μαΐου με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους στη Δυτική Ελλάδα. Παρά την επικράτηση των νοτιάδων, η θερμοκρασία θα παραμένει περίπου 3-4°C χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. 

Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία [χάρτης]
Πιο αναλυτικά, αρχικά τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα, με τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Από το απόγευμα και κυρίως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 2/5, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες στα Επτάνησα, στη Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Μακεδονίας. Στις νοτιότερες περιοχές θα σημειωθούν και λασποβροχές λόγω της παρουσίας σκόνης από την Αφρική. 

Ο χάρτης δείχνει το συνολικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που προβλέπεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 3/5 από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (μέτρια):

Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι στο Ιόνιο Πέλαγος θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ, με προβλεπόμενο σημαντικό ύψος κύματος τα 3-4 μέτρα. Και στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις, φτάνοντας τα 6 μποφόρ.